Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-planerar-de-stora-fotbollsligorna-for-att-ateruppta-sasongen/

Sport

Så planerar de stora fotbollsligorna för att återuppta säsongen

Återvänder Zlatan Ibrahimovic till Milan? Medan tyska Bundesliga beräknas få klartecken för omstart är läget för fotbollen i Italien mer oklart.
Återvänder Zlatan Ibrahimovic till Milan? Medan tyska Bundesliga beräknas få klartecken för omstart är läget för fotbollen i Italien mer oklart. Foto: Luca Bruno/AP

Medan säsongerna i Frankrike och Nederländerna har avslutats utan att de sista matcherna spelats, siktar andra länder på att snart komma i gång med klubbfotboll igen.

Under onsdagen gavs grönt ljus för omstart i Tyskland under andra halvan av maj.

Såhär ser planerna ut för de stora fotbollsligorna.

Medan svenska elitklubbar försöker hitta sätt att börja spela matcher i sommar, sker samma sak i många andra europeiska länder, där ligorna till skillnad från i Sverige avbröts innan de var avgjorda, när länderna stängde ner i mars på grund av coronakrisen.

Frankrikes regering har bestämt att ingen fotboll får spelas förrän i september, men i Portugal, Polen och Ungern finns datum för att börja med matcher i slutet av maj.

På onsdagen gav den tyska regeringen klartecken för att Bundesliga ska kunna återupptas.

Om några av planerna kommer att förverkligas vet ännu ingen. Det som står klart är att ingen räknar med att kunna spela fotboll inför publik på länge. I alla länder handlar det enbart om tv-sända arrangemang.

England

Premier League siktar på att återuppta ligaspelet i juni om det är möjligt. Vilka former det kan ta är än så länge oklart.

Hälsoministern Matt Hancock sade till BBC på tisdagen att han är öppen för att ligaspelet kan komma i gång igen, men att säkerheten måste vara garanterad.

– Vi måste besluta om hur de olika sakerna som kan öppnas igen ska prioriteras, och göra allt vi kan för att hålla smittspridningen nere, sade Hancock.

Klubbarna i Premier League beslutade i fredags att de vill att ligan återupptas. En huvudfråga har varit spelarnas säkerhet. Manchester City-spelaren Sergio Agüero sade häromdagen att han tror att många är rädda för att bli smittade och att smitta familjemedlemmar, medan andra spelare vill komma i gång.

Förslaget som diskuteras är att spela klart säsongen på neutral plan, där åtta till tio arenor har pekats ut som möjliga spelplatser. De skulle få genomgå en certifiering av myndigheterna.

The Times skrev i måndags att flera klubbar i damernas Super League däremot vill att ligaspelet inte ska återupptas, eftersom det finns oro för spelarnas säkerhet.  

Liverpool har i praktiken redan avgjort Premier League med sin ledning på 25 poäng.

Manchester City leder damernas liga med en poäng före Chelsea som har en match mindre spelad.

Italien

I veckan har italienska herrspelare fått möjlighet att åka till sina klubbars träningsanläggningar för att träna, när landet tar första steget i att lätta på de hårda restriktioner som har gällt under coronakrisen. 

De får däremot inte träna i grupp, någonting som är planerat till den 18 maj då nästa fas ska inledas om läget för smittspridningen tillåter det.

Under tiden har det varit spänt mellan klubbarna i ligaföreningen och idrottsministern Vincenzo Spadafora. Klubbarna beslutade i helgen att de vill att säsongen ska spelas klart, men ministern har varit kallsinnig inför fotbollens önskningar. 

På tisdagen sade han till Corriere della Sera att han ska göra allt för att man ska kunna spela igen. Men just nu finns inte förutsättningarna, och en trovärdig prognos kommer man inte kunna göra före mitten av maj.

Förslag finns om att spela alla matcher i centrala och södra Italien, som är mycket mindre drabbade av viruset än norra.

Ministern konstaterade att de flesta italienare inte skulle tycka om att fotbollen startade igen. Men:

– Det skulle vara surrealistiskt för en idrottsminister att demonisera fotbollen. Jag hoppas på en återstart, men det är regeringen som bestämmer.

Samtidigt finns det mycket lite information om vad som händer med damfotbollen. DN har varit i kontakt med Roma, där herrspelarna återvänder till träningsanläggningen, men däremot inte damlaget, där svenska Petronella Ekroth ingår. 

I Juventus börjar många herrspelare i veckan träna individuellt på klubbens anläggning, men klubben meddelar att det ännu är oklart när damlaget, med svenska Linda Sembrant, kommer att återuppta sina träningar.

Juventus och Serie A:s stora stjärna Cristiano Ronaldo återvände på måndagskvällen till Turin från Madeira där han varit i två månader. Han måste nu isolera sig hemma i två veckor, något som gäller för alla som kommer från utlandet.

Det skulle gälla även Zlatan Ibrahimovic om han återvänder till Milan och Milano. Hittills har han valt att träna med Hammarby i Stockholm. På torsdagen skrev dock Gazzetta dello Sport att den svenske anfallaren väntas flyga till Milano senast på söndag.

När spelet avbröts ledde Juventus ligan bara en poäng före Lazio på herrsidan, medan Juve hade en niopoängsledning i damernas tabell.

Tyskland

Bundesliga kan bli den av de stora europeiska ligorna som först startar om. En plan för hur det ska gå till har funnits klar, och på onsdagen gav förbundskanslern Angela Merkel grönt ljus för den efter en videokonferens med delstaterna.

Merkel sa att spelet får återupptas under andra halvan av maj och ligaföreningen meddelade senare under onsdagen att startdatumet blir 15 maj. På torsdagen korrigerades datumet till den 16 maj.

Ligan har varnat för en ekonomisk katastrof om matcherna inte kan spelas klart.

I fredags röstade också elva av de tolv klubbarna i damernas Frauen-Bundesliga för att de vill att säsongen återupptas.

Både herr- och damspelare i Tyskland har fått träna sedan mitten av april, än så länge i mindre grupper, och ligan har gjort omfattande tester. I måndags meddelade man att av 1.724 tester på spelare och personal i herrarnas första- och andradivision har tio positiva fall upptäckts.

I fredags hade Köln tre positiva fall, de spelarna har isolerats, men resten av laget fortsätter att träna. Enskilda sjukdomsfall kommer inte innebära att ett helt lag sätts i karantän, enligt det hälsoprotokoll på 51 sidor som tagits fram. Men åtgärder kan ändras om personer insjuknar.

En andra runda av tester kommer att göras nästa vecka, och isolerade positiva fall kan förekomma, skriver ligan i ett uttalande. ”Det övergripande målet är att försäkra maximalt förebyggande genom detaljerad åtskillnad och hygienåtgärder och ständiga kontroller”, skriver ligaförbundet.

Bayern München leder Bundesliga fyra poäng före Dortmund.

Wolfsburg, med svenskorna Fridolina Rolfö och Madelen Janogy, leder Frauen-Bundesliga åtta poäng före Bayern München.

Spanien

I måndags sade den spanska ligaföreningen att de tror att de kan återstarta säsongen igen i juni och avsluta den under sommaren.

Tester på herrspelarna har inletts den här veckan, så att de ska kunna börja träna på klubbarnas anläggningar igen i slutet av veckan. Liksom Italien lättade Spanien på en del rörelserestriktioner i måndags, vilket bland annat ökar möjligheterna för att träna.

AP rapporterar att det finns en plan i fyra steg för hur lagen ska utöka sin träning under minst en månad. Det inleds efter förberedelserna som görs nu i dagarna med individuell träning, i nästa fas mindre grupper, och sedan träningar med hela laget.

I nuläget ska spelare enbart lämna sina hem för att åka till träningen, och även personer som de bor med ska stanna hemma, enligt de riktlinjer som klubbläkare utformat. Klubbarna måste ordna med matleveranser till spelarnas bostäder.

Spelarna ska komma ombytta till träningen, och måste ha handskar fram till dess att de beträder planen.

Barcelona leder La Liga två poäng före Real Madrid.

På onsdagen meddelades att damernas ligasäsong är över. Barcelona utses till mästare.