Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-ser-forutsattningarna-ut-for-bottenlagen-i-shl-det-kravs-for-att-undvika-kval/

Sport

Så ser förutsättningarna ut för bottenlagen i SHL – det krävs för att undvika kval

Linköping och HV71 är illa ute i SHL.
Linköping och HV71 är illa ute i SHL. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

SHL:s bottentrid är mer dramatisk än på många år.

Inför tisdagens omgång skiljer endast tre poäng mellan det sista slutspelslaget och tabelljumbon. Med andra ord är det helt öppet i slaget om att hålla sig kvar i SHL.

Nedan reder DN ut förutsättningarna inför avslutningen av grundserien.

En sällan skådad bottendramatik är att vänta i slutskedet av grundserien i Svenska hockeyligan.

Läget är prekärt för flera SHL-lag, eftersom ett lag kommer att åka ur SHL utan att kvala mot ett lag från hockeyallsvenskan. Vilket lag som åker rakt ur avgörs när SHL:s två sämst placerade lag ställs mot varandra efter grundseriens slut.

Men hur ser förutsättningarna ut inför de sista veckorna av grundserien?

Planen är att SHL:s grundserie ska spelas klart i slutet av mars, med reservation för att matcher kan komma att skjutas upp vid covidsmitta i lagen. Oavsett ska 52 grundseriematcher spelas per lag. Något som varit fallet från och med säsongen 2015-16 när SHL utökades till 14 lag.

Med den säsongen i åtanke ser vi just nu en säsong som i de nedre regionerna av tabellen ser ut att bli rekordjämn. Endast tre poäng skiljer mellan fem lag.

Det närmaste vi kommer ett lika jämnt läge var när det skilde fyra poäng mellan lag 11 till 13 efter 45 omgångar säsongen 2017-18.

Brynäs och Malmö har ett par matcher till godo på de andra lagen i botten.
Brynäs och Malmö har ett par matcher till godo på de andra lagen i botten. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

I dagsläget är följande lag indragna i bottenstriden: Oskarshamn, Brynäs, Malmö, HV71 och Linköping.

På grund av ett antal uppskjutna matcher under säsongen skiljer sig antalet spelade och återstående matcher mellan lagen. Exempelvis har HV71 och Linköping spelat 43 matcher, samtidigt som Malmö har spelat 39.

Värt att ha som riktmärke poängmässigt är att 61 inspelade poäng bör räcka för att slippa kval, en notering som hade slagit Moras 60 när de tvingades kvala säsongen 2018/19. Den högsta siffran för ett kvallag sedan serien utökades.

Ett av årets bottenlag kommer att ta den sista slutspelsplatsen. Med andra ord kan lagen ligga på slutspelsplats ena dagen och sedan på kvalplats dagen efter.

Nedan finner ni förutsättningarna inför de avslutande omgångarna av årets grundserie.

Tabellen den 23 februari:
Inför kvällens matcher

10. IK Oskarshamn
Spelade matcher: 42
Poäng: 49
Poängsnitt: 1,167
Kvar att möta av bottenkonkurrenterna: Malmö, Brynäs, HV71

11. Brynäs IF
Spelade matcher: 41
Poäng: 48
Poängsnitt: 1,171
Kvar att möta av bottenkonkurrenterna: HV71, Linköping, Oskarshamn

12. HV71
Spelade matcher: 43
Poäng: 47
Poängsnitt: 1,093
Kvar att möta av bottenkonkurrenterna: Malmö, Brynäs, Linköping, Oskarshamn

13. Malmö Redhawks
Spelade matcher: 39
Poäng: 47
Poängsnitt: 1,205
Kvar att möta av bottenkonkurrenterna: HV71, Oskarshamn

14. Linköpings HC
Spelade matcher: 43
Poäng: 46
Poängsnitt: 1,070
Kvar att möta av bottenkonkurrenterna: Brynäs, HV71

Tyler Kellehers Oskarshamn har ett okej utgångsläge inför slutspurten av SHL.
Tyler Kellehers Oskarshamn har ett okej utgångsläge inför slutspurten av SHL. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Så slutar bottenstriden baserat på lagens poängsnitt:

10. Malmö Redhawks
Beräknade poäng efter 52 omgångar: 62,66
Kommentar: Malmö blandar och ger. Det finns lite spets som visat framfötterna bland lagets forwards de senaste matcherna. De uppskjutna matcherna laget har till godo kommer att vara till deras fördel mot slutet. De är inte många poäng från kval, men ser ut att få spela slutspelshockey till våren.

11. Brynäs IF
Beräknade poäng efter 52 omgångar: 60,89
Kommentar: Här har vi ett lag som nosar på just den där 61-poängsgränsen. Samtidigt ska marginalen ned till HV71 vara mer än tillräcklig. Att målvakten Samuel Ersson fortsätter storspela kan bli hela lagets räddning. De ska kunna hamna på säker mark och få gå på semester efter grundseriens slut.

12. IK Oskarshamn
Beräknade poäng efter 52 omgångar: 60,68
Kommentar: Har häng på den sista slutspelsplatsen men Malmö har en fördel i sina eftersläpande matcher. IKO har förstärkt laget de senaste månaderna men överlag är det vinterns 16 matcher långa formsvacka som ställt till det tabellmässigt. Sitter i en poängmässig sits i likhet med Brynäs och ska även de kunna ta ledigt efter grundserien.

13. HV71
Beräknade poäng efter 52 omgångar: 56,84
Kommentar: Laget har spelare som ska kunna vara med och vinna matcher åt dem. Men just antalet matcher i förhållande till Malmö ger skåningarna fördelen poängmässigt. Samtidigt har ett par starka nyförvärv lyft lagets spel den senaste tiden, men de ser ändå ut att tvingas kvala.

14. Linköpings HC
Beräknade poäng efter 52 omgångar: 55,64
Kommentar: Sitter i en liknande sits som HV71, så väl match- som poängmässigt. Har precis som Jönköpingslaget bytt tränare under säsongen men är rejält skadeskjutna. LHC åkte på en tung förlust mot just Oskarshamn nyligen och det ser inte ljust ut för klubben i jakten på en plats på säker mark.

Slutsats

60 poäng är alltså högsta poäng som ett lag de senaste åren (sedan serien utökades) skrapat ihop och ändå tvingats till kval.

I årets serie visar siffrorna att det är Brynäs och Oskarshamn som klarar sig på det berömda håret med ett snitt som ser ut att mynna ut i just drygt 60 poäng. Samtidigt som Malmö tar sig till slutspel. Lagen som tvingas kvala blir då Linköping och HV71.

Men allt kan hända i hockey, det är sen gammalt.

Läs mer:

Malmö om pressen på SHL-lagen: ”Vi tävlar om att överleva”

SM-slutspelet kan flyttas fram ytterligare

Ämnen i artikeln

Brynäs IF
HV71
Ishockey SHL
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt