Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-ska-abortviruset-stoppas-fran-att-na-sverige/

Sport

Så ska abortviruset stoppas från att nå Sverige

Flera fall av det så kallade abortviruset har upptäckts i samband med en internationell hopptour i Valencia där flera svenska ryttare har deltagit.
Flera fall av det så kallade abortviruset har upptäckts i samband med en internationell hopptour i Valencia där flera svenska ryttare har deltagit. Foto: imago

Ett utbrott av den neurologiska formen av det smittsamma herpesviruset EHV-1, även kallat abortviruset, har konstaterats i samband med en internationell hopptour i Valencia.

Nu ska det stoppas från att nå Sverige.

De svenska hästar som startat i touren sätts i karantän, och får tävlingsförbud.

– När det gäller smittsamma sjukdomar finns det alltid en oro, men i nuläget är inget fall konstaterat på någon svensk häst, säger förbundsveterinären Peter Kallings.

– Med tanke på att det är världscupfinaler i Göteborg om en dryg månad är det naturligtvis extra viktigt att vi håller på smittskyddsrutinerna, fortsätter Kallings.

För två år sedan skedde ett stort utbrott av EHV-1, ekvint herpesvirus i neurologisk form, i Stockholmstrakten. En av ridskolorna som drabbades hårt den gången var Skånsta ryttare där 42 hästar insjuknade och fyra hästar dog.

Sammanlagt har ett tiotal svenska ryttare deltagit i hopptouren i Valencia som skulle pågått till första veckan i mars men som avbröts i helgen. För att hindra ett liknande utbrott som det som inträffade i Sverige 2019 väntar karantän vid hemkomsten för de svenska hästar som har varit i Valencia och tävlat.

Vad kan det här viruset ge för symtom?

– Feber, luftvägssymtom som hosta och snuva, vinglighet, förlamning av framför allt bakben (i värsta fall kan hästen bli liggande och avlida). Dräktiga ston kan abortera döda föl, säger förbundsveterinären Peter Kallings.

Vad måste ryttarna göra för att förhindra en spridning?

– De måste isolera hästarna på tävlingsplatsen liksom på hemmaplan och två gånger om dagen ska hästens temperatur kontrolleras. De måste också hålla koll på luftvägssymtom och/eller vinglighet.

– Vidare måste de vara noga med att tvätta händer och byta kläder, ingen kontakt med andra hästar samt desinficera gemensam utrustning och transporter. Vid misstanke om symtom eller närkontakt med sjuk häst ska man kontakta veterinär för provtagning för EHV-1.

Hur länge ska hästarna hållas isolerade?

– Upp till 21 dagar om hästen har testat negativt (PCR-test för EHV-1), annars ytterligare sju dagar och omtestning tills testet är negativt enligt direktiv från FEI (Internationella ridsportförbundet). Nationellt gäller alltid att häst och stall ska vara sjukdomsfria tre veckor innan anmälan till tävling.

Fredrik Spetz är en av de svenska ryttarna som har tävlat i Valencia. Hans sex hästar är dock alla friska.
Fredrik Spetz är en av de svenska ryttarna som har tävlat i Valencia. Hans sex hästar är dock alla friska. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

En av de svenska ryttarna som tävlat i Valencia är hoppryttaren Fredrik Spetz som kom hem till Sverige under måndagen.

Hans sex hästar är dock fortfarande kvar i Valencia, men samtliga hästar mår bra och har inte visat några symtom.

– Hästarna skulle egentligen ha börjat resan hem nu, men på vägen hem måste vi göra några stopp och självklart vill vi inte riskera att sprida något vidare. Därför avvaktar vi, och har valt att låta hästarna stanna kvar, säger Fredrik Spetz.

Kvar i Valencia är också två hästskötare som tar hand om de sex hästarna.

– Nu handlar allt om hästarnas bästa, att se till att de kommer hem på ett tryggt och säkert sätt och att vi inte sprider någon smitta vidare. Hästskötarna som är på plats är väldigt försiktiga, och ser till att de inte har någon kontakt med andra hästar.

Är du orolig?

– Självklart finns det en oro. Vi vill alltid det bästa för våra hästar, och tar alltid det säkra före det osäkra. Det gör alla ryttare, veterinärer och det har arrangörerna i Valencia också gjort. Jag tycker att de har hanterat det här väldigt proffsigt, säger Fredrik Spetz.

Tävlingsförbudet de kommande veckorna ställer inte till det för Fredrik Spetz.

– Nej, mina hästar skulle ändå haft en tävlingspaus nu.

Ämnen i artikeln

Ridsport

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt