Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-ska-skidskyttestjarnorna-orka-hela-vagen-har-varit-for-sena-med-att-justera-kosten/

SPORT

Så ska skidskyttestjärnorna orka hela vägen: ”Har varit för sena med att justera kosten”

En slutkörd Hanna Öberg drabbades av energibrist förra säsongen. Inför den kommande vintern har hon jobbat med att hitta rätt balans.
En slutkörd Hanna Öberg drabbades av energibrist förra säsongen. Inför den kommande vintern har hon jobbat med att hitta rätt balans. Foto: Jonas Lindkvist

För Hanna Öberg kom bakslaget efter första VM-loppet. För Mona Brorsson redan efter första världscuphelgen.

Nu handlar skidskyttarnas OS-år, som startar på allvar i helgen, om att undvika fjolårets energidipp.

– Jag är verkligen nyfiken på att se att det funkar i skarpt läge, säger Öberg.

Hanna Öberg ledde Sverige till brons i mixedstafetten i VM i februari.

Men i sprint och jaktstart ett par dagar senare var formen som bortblåst.

– Jag känner inte igen mig själv i min kropp, sade skidskyttestjärnan i besvikelsen i Slovenien.

Förklaringen skulle det visa sig: Energibrist.

Efter påfyllning i form av lasagne, pizza och kakor kom skidskyttestjärnan tillbaka som VM-silvermedaljör i distansloppet. Men resten av världscupsäsongen blev ojämn, och i slutet av tävlingsåret dalade 26-åringen rejält och tappade pallplatsen i totala världscupen (fyra).

En besviken Hanna Öberg efter jaktstarten i VM i Pokljuka i vintras.
En besviken Hanna Öberg efter jaktstarten i VM i Pokljuka i vintras. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inför vinterns världscuppremiär, i Östersund på lördag, har uppladdningen därför handlat om kost och energibalans.

Hanna Öberg har samarbetat med Sveriges olympiska kommittés (SOK:s) näringsfysiolog Linda Bakkman, och har i år både tydligare registrerat vad hon får i sig och utökat energiintaget efter vissa träningspass. Allt för att inte hamna i fjolårssäsongens sits – där skidskyttelandslaget misstänker att Öberg redan på sommaren fick i sig för lite energi i relation till vad hon gjorde av med.

Hur säker känner du dig på att du har rätt upplägg det här året?

– Jag tycker att jag har skaffat mig ännu mer kunskap i ämnet och har jobbat mycket tajtare med Linda på SOK med just kosten, säger Hanna Öberg till DN inför säsongsstarten.

– Det som vi inte riktigt har kunnat testa är ju de här riktigt tuffa tävlingsdagarna, för de har man ju inte på sommaren. Men jag har ju gjort saker som kunnat ge fingervisningar om hur mycket en sådan tävlingsdag kostar. Och det är något jag verkligen är nyfiken på nu, att få testa i skarpt läge och se att det funkar.

”Det är något som jag tror att jag kan få bra avkastning på i vinter”, säger Hanna Öberg om försäsongens noggrannhet kring kost och energibalans.
”Det är något som jag tror att jag kan få bra avkastning på i vinter”, säger Hanna Öberg om försäsongens noggrannhet kring kost och energibalans. Foto: Jonas Lindkvist

För fyra år sedan kom Hanna Öberg till OS i Pyeongchang som framtidsnamn och doldis.

Väl på plats blev det både skrällguld och stafettsilver.

Nu är hon en av skidskyttecirkusens största stjärnor. Och nyckeln till ännu ett lyckat OS, i Peking i februari, kan ligga i energibalansen.

– Jag tycker att jag har gjort ett bra jobb med det och det är något som jag också tror att jag kan få bra avkastning på i vinter, säger Öberg.

Hon fortsätter om svackan efter VM, under en säsong där hon i övrigt tog åtta individuella pallplatser:

– I VM i vintras kostade mixedstafetten väldigt mycket för mig, jag var tom i sprint och jaktstart. Och sen i slutet av säsongen... det VM:et kostade på, inte bara energimässigt utan också för kroppen och huvudet.

Hanna Öberg under träning i Idre tidigare i höstas. Nu väntar världscuppremiär hemma i Östersund.
Hanna Öberg under träning i Idre tidigare i höstas. Nu väntar världscuppremiär hemma i Östersund. Foto: Jonas Lindkvist

Samtidigt var det inte bara Öberg som hade svårt att känna igen sig själv under delar av fjolårssäsongen.

Svenskt skidskytte slog rekord med 31 pallplatser. Men i takt med framgångarna krävs nya tankesätt om energiintag.

Det säger veteranen Mona Brorsson:

– Det är lite genomgående för laget i stort. Att våga ligga mer på plus kostmässigt sommartid, så man kan lägga sig i bättre balans när vintern kommer.

Hon själv var ”jätte-, jätte-, jättetrött” när förra säsongen var över, säger Brorsson och ger flera förklaringar till det. Kosten är en.

– Så jag har druckit enorma mängder sportdryck i år, tillägger 31-åringen och skrattar.

Mona Brorsson i säsongsavslutningen i världscupen i våras.
Mona Brorsson i säsongsavslutningen i världscupen i våras. Foto: Jonas Lindkvist

Har ni åsidosatt det här tidigare eller har det med sportens utveckling att göra?

– Det är jättesvårt att säga, för vi har ju jobbat med Linda på SOK i flera år och har egentligen bra koll på vad som krävs. Men jag tror att mycket hänger ihop med att vi har blivit bättre. Och när man blir bättre blir man också bättre på att ta ut sig. Och där tror jag att vi har varit för sena med att justera det, säger Brorsson.

– När man tar ut sig mer gör man ju också av med mer och har man då gjort som vanligt vad gäller kost och energiintag så har inte det räckt för att kompensera. Det är därför vi har sett den här vikande trenden under säsongen.

När man blir bättre blir man också bättre på att ta ut sig. Och där tror jag att vi har varit för sena med att justera det.

För egen del tog orken i fjol slut direkt. Även Mona Brorsson ”låg lite energiback” redan när säsongen började, säger hon.

– Det är ett diffust begrepp med det lättaste sättet att förklara det på. Jag låg lite back, vilket gjorde att peaken för mig kom första världscuphelgen i Finland, men sen kunde jag inte återhämta mig. Så jämfört med förra året har det i år varit större fokus att ligga på plus.

Läs mer:

Skidskyttarnas OS-mål spikat: ”Vill vinna minst en dam- och en herrmedalj”

Allt inför världscuppremiären i skidskytte – tider, svenskar, stjärnor och snackisar

Ämnen i artikeln

Skidskytte
Hanna Öberg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt