Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 10:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sa-skulle-em-dagen-i-bilbao-som-inte-blev-av-varit/

Sport

Så skulle EM-dagen i Bilbao som inte blev av varit

Bild 1 av 3 Förbundskapten Janne Andersson, målvaktstränaren Maths Elfvendal och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren på väg in till match.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Bild 2 av 3 Janne Andersson och Peter Wettergren.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Bild 3 av 3 Janne Andersson.
Foto: Joel Marklund Bildbyrån

Måndagen 15 juni skulle Sveriges herrlandslag ha klivit in i fotbolls-EM med match borta mot Spanien.

För DN berättar förbundskapten Janne Andersson under måndagen om en matchdag som inte blev av.

– Jag och (videoanalytikern) Christoffer Bernspång tog en promenad till kansliet i morse. Då sade vi att snart hade det varit dags att gå igenom fasta situationer. Det gör vi på matchdagen, framåt lunchtid har vi ett 20-30 minuter långt möte.

– Om vi hade spelat i kväll hade vi gått igenom Spanien i går, en sista konkret genomgång. Vi hade haft en träning vid lunchtid i går på matcharenan. Och i går kväll hade vi efter middagen haft en matchgenomgång som jag håller i. Där hade spelarna fått laget.

– Jag somnar alltid lätt, jag är väldigt bra på att sova. Jag blir inte nervös eller orolig, jag litar på att vi har jobbat igenom saker så gott vi har kunnat. Däremot natten före, när jag ska ta ut laget, då kan jag vakna till under natten och ligga och fundera på laguttagningen. 

– Vi i ledarstaben är först nere till frukost. Det är alltid drop-in på frukosten oavsett om det är matchdag eller ej. Det finns en stopptid och många sover lite längre när det är matchdag. 

Landslagets ledarstab är alltid först nere till frukost på hotellet.
Landslagets ledarstab är alltid först nere till frukost på hotellet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– De första spelarna som kommer ner är alltid de som är småbarnsföräldrar. Marcus Berg brukar vara tidig, Micke Lustig och Kalle Johnsson också. Till och med Victor Nilsson Lindelöf har börjat komma ner tidigare, honom fick vi knappt liv i på morgnarna innan han blev pappa.

– Det är ganska avslappnad atmosfär vid frukosten. Om någon skulle komma in där tror jag inte att de skulle märka om det var matchdag eller en vanlig träningsdag. Däremot dagen efter kan man vara olika mör beroende på resultat.

– Vad vi pratar om blir vad det blir. Vi i ledargänget har redan pratat ihop oss under flera dagar. Vi sitter i ett konferensrum och jobbar på varje samling. Jag skriver ner planer på vad som händer om vi ska börja forcera, vad händer om vi leder. Och aktuella byten. De grejerna har vi pratat igenom och jag har dem noterade i mitt huvud.

Till och med Victor Nilsson Lindelöf har börjat komma ner tidigare, honom fick vi knappt liv i på morgnarna innan han blev pappa.

– Teoripasset om fasta situationer håller (målvaktstränaren) Maths Elfvendal och jag i. Eftersom vi släppt startelvan i går får alla spelare nu vid lunchtid alla positioner vid fasta situationer. Då visar vi klipp på våra egna och deras, förklarar vad som blir viktigt och hur vi vill ha det. 

Matchgenomgången hålls på spelarhotellet.
Matchgenomgången hålls på spelarhotellet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– Sen avslutar vi det passet med att ha en mental plan inför matchen. Det snacket håller Daniel Ekvall som är idrottspsykolog i. Han har haft en grupp möten med spelarna där de själva fått tycka och tänka om vad som är viktigt i just den här matchen och sedan paketerar han ihop det till en matchplan där han och jag lägger till lite grejer. Så den fotbollsmässiga matchplanen har vi gjort kvällen före och den mentala matchplanen tar vi nu.

– Efter mötet om fasta situationer tar vi en promenad med spelarna för att de ska få lite frisk luft. Det brukar vara i närområdet. Jag själv brukar försöka ta en längre promenad, ibland tillsammans med några ledare. Hade det varit i Bilbao och det varit mycket svenskar på plats så hade jag haft civila träningskläder och keps och glasögon för att slippa bli igenkänd.

Hade det varit mycket svenskar på plats så hade jag haft civila träningskläder och keps och glasögon för att slippa bli igenkänd.

– Sedan får dagen gå. När man är klar med sista teoripasset kan inte jag göra mer. Då är det bara att vänta. Den väntan är lång. Det är bättre när vi spelar klockan sex.

– De äter ett antal gånger de här pojkarna och tyvärr gör man det som ledare också, det är mat hela tiden.

– Vi åker så att vi är på plats en timme och 45 minuter före matchstart. Det är en skön känsla när man åker till arenan och ser mycket svenskar på vägen. Det är häftigt. Annars använder vi inte fansen mer än så. Vi koncentrerar oss på vad vi ska göra och det vi kan påverka. Vi är medvetna om att det är ett stort intresse men bara för att det är en EM-premiär pratar vi inte mer om såna saker.

Bild 1 av 2 I spelarbussen på väg till match. Janne Andersson sitter längst fram.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Landslagets pyskologiske rådgivare Daniel Ekvall, John Guidetti och Janne Andersson på väg till match.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– När vi kommer till arenan är det någon intervju. När vi får motståndarnas lag går vi igenom det för att kolla om det är något som stör det vi har pratat om så att vi behöver ändra eller ge spelarna en annan information.  

– Det är spionen av motståndarlaget (exempelvis Lasse Jacobsson) och Christoffer Bernspång som tittar på startelvan först, de har mest kunskap om motståndarna och deras fasta situationer. De två har huvudjobbet för att säga exakt hur spelaren som kommer in i stället för någon vi tänkt är. Jag har släppt iväg en hel del av de delarna, för de är så duktiga och noggranna i sitt jobb. Det är ingen idé att vi är fem, sex man som sitter och analyserar samma sak. Jag har en kunskap, men de har större kunskap om motståndarna och jag litar på deras analys.

– När vi spelade mot Sydkorea i VM så satte de in Wook (Kim Shin-wook), den långe forwarden, i stället för en annan. Vi visste att han kanske skulle spela men hade inte gissat det och det blev ett betydligt längre spel mot honom än vad det hade blivit annars. Såna saker är bra att delge spelarna. 

Janne Andersson får en stund ensam i omklädningsrummet inför matchen.
Janne Andersson får en stund ensam i omklädningsrummet inför matchen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– Innan de går ut till uppvärmningen tar jag två minuter med spelarna och då kan det vara saker som att de har bytt en spelare mot vad vi sagt och sen påminner jag om de viktigaste ingredienserna för oss.

– Efter det går spelarna ut och värmer upp och då brukar jag vara själv i omklädningsrummet och ladda. Det är en ganska skön stund. Jag går igenom mina anteckningar en sista gång och funderar på olika scenarior som kan ske i matchen. Jag brukar gå ut och titta lite på uppvärmningen för att få lite känsla för arenan.

– När spelarna kommer in från uppvärmningen och innan de ska ut igen, då tar jag också ett par grejer men det är egentligen ganska lite taktiskt, lite information, det ska sitta redan. När vi är på arenan ska de kunna fokusera på sig själva så mycket som möjligt.

På väg in till matchstart.
På väg in till matchstart. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

– Efter matchen är stämningen i bussen väldigt mycket resultatbaserad och beroende på hur matchen har varit. Ofta känner jag att om vi har gjort vad vi kunnat så är jag… det är klart att jag är sur om vi förlorat men det beror på hur man förlorat.

– När vi kommer tillbaka är det alltid gemensam middag och beroende på hur det gått och hur glada folk är så sitter alla kvar längre eller kortare. Vi i ledarstaben är en tajt grupp. Antingen är det ett sorgearbete vi har tillsammans eller så delar vi glädjen ihop. För mig är det där en viktig del. Det är bra att kunna vara där med de närmaste som jag förberett saker och ting med. Man är ett lag och det är man hela vägen, oavsett om man vinner eller förlorar.

Läs mer: Granqvist: ”Man har längtat efter detta datum”

Ämnen i artikeln

Marcus Berg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt