Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sagar-zinkens-is-efter-segern-omojligt-att-spela-bandy/

Sport

Sågar Zinkens is efter segern: ”Omöjligt att spela bandy”

En ismaskin preparerar isen inför matchen mellan Hammarby och Frillesås.
En ismaskin preparerar isen inför matchen mellan Hammarby och Frillesås. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det blev ingen enkel hemmapremiär för Hammarby på Zinkensdamms mjuka is. Först i den 83:e minuten kunde laget punktera mötet mot nykomlingen Frillesås som slutade 6–2 (2–1).
– Den sista kvarten i varje halvlek är det i princip omöjligt att spela bandy, säger tränaren Misja Pasjkin.

Olle Bengtsson
Rätta artikel

Den varma hösten har i inledningen på säsongen gett en bandytabell som minst sagt haltar. Både Hammarby och nykomlingen Frillesås fick med sina uterinkar se sina respektive hemmapremiärer ställas in. Men på onsdagskvällen var isen på Zinkensdamm, trots plusgraderna, redo för spel när Hammarby tog sin andra raka seger inför blygsamma 1.401 åskådare.

– Jag tycker vi vinner klart välförtjänt. Så länge planen är spelbar har vi ett otroligt tryck framåt och trycker ner Frillesås i deras box. De sista 20 minuterna i varje halvlek blir lite chansartade, men vi hanterar det så bra det går, säger Misja Pasjkin.

Hur svårspelat är det på Zinkensdamms is som det är nu?

– Jag skulle vilja säga att det den sista kvarten i varje halvlek är i princip omöjligt att spela bandy. Då gäller det att gå över till det enkla spelet som vi gör i slutet på matchen.

Med två raka förluster för Frillesås, varav en mot den andra bottentippade nykomlingen Falun, såg mötet på Zinkensdamm på förhand ut att bara kunna sluta på ett sätt. Därför var det inget annat än en chockstart när Fredrik Brandin satte 1–0 för hallänningarna på straff efter bara fyra minuter. 

Hemmalaget hade svårt att komma till chanser mot ett kompakt Frillesås. Men i mitten på den första halvleken kom så kvitteringen. På en hörna var nyförvärvet Pontus Blomberg framme och tryckte upp 1–1 i nättaket. 

Det stora spelövertaget genererade inte mindre än 15 (!) hörnor för hemmalaget i den första halvleken, och på en av dem skulle ledningsmålet även komma. I en ytterst vältajmad variant hamnade bollen hos Jesper Jonasson som passade in till en fri Adam Gilljam som från nära håll kunde sätta dit 2–1. 

I premiärsegern borta mot Vetlanda var Christoffer Fagerström en av hjältarna med sina fyra mål. Sekunder in på den andra halvleken kom säsongens femte mål när 26-åringen petade in 3–1 på en retur. Men något ryck från hemmalaget skulle det inte bli. I stället kom en ny kalldusch när Mattias Johansson sköt in reduceringen för Frillesås efter dryga timmen spelad. 

– Man får undvika att spela för många passningar på egen planhalva och minimera riskerna. Det handlar mer om att åka upp till mitten med bollen och därifrån leta alternativ. Jag tycker vi utnyttjar det grymt bra efter timeouten, säger Misja Pasjkin.

Matchen skulle stå och väga ända fram till den 83:e minuten då hemmalagets andra nyförvärv David Thorén satte dit 4–2. Matchen slutade till slut 6–2 för Hammarby som därmed tog sin andra raka seger.

– Det är klart det är obehagligt med en 3–2-ledning när man börjar närma sig slutet. Men jag tycker vi trycker hela matchen mot dem. Vi skapar 20 hörnor i en match, vilket är otroligt mycket. Men i det stora hela känns det som att vi hade matchen under kontroll, säger Misja Pasjkin.

Quiz: Har du koll på bandyns kultlirare?