Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sala-och-piloten-misstanks-ha-forgiftats-fore-kraschen/

Sport

Sala och piloten misstänks ha förgiftats före kraschen

Emiliano Sala hyllades efter sin död. Foto: Federico Pestellini/IBL

Fotbollsspelaren Emiliano Sala och piloten David Ibbotson drabbades förmodligen av kolmonoxidförgiftning innan planet kraschade i Engelska kanalen i januari i år, enligt haveriutredningen, skriver The Guardian.

Toxokologiska tester som gjort på den förolyckade spelaren visar höga halter av karboxihemoglobin, som bildas i blodet om man utsätts för kolmonoxid. Halter så höga att de är potentiellt dödliga.

Haveriutredarna vid Air Accident Investigations Board säger att cockpit på planet, en Piper Malibou, inte var separerad från kabinen, och att det därför är troligt att även piloten drabbades av förgiftning.

Olyckan inträffade den 21 januari. Sala, som hade skrivit kontrakt med Cardiff City hade varit i Nantes i Frankrike för att ta avsked av de tidigare lagkamraterna, och var på väg tillbaka till Cardiff när planet kraschade över Engelska Kanalen, nära kanalön Guernsey.

Salas kropp hittades i februari, pilotens kropp har inte återfunnits.

Symptomen på kolmonoxidförgiftning är dåsighet, förvirring, suddig syn, försämrad koordination. Dessutom är hjärtattacker troligt vid den exponeringsnivå som registrerats i Salas blod.

Salas familj vill med anledning av de nya uppgifterna att planet bärgas från havsbotten för ytterligare teknisk undersökning.