Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/samlade-pantflaskor-som-flykting-i-sverige-nu-kor-han-giro-ditalia/

Sport

Samlade pantflaskor som flykting i Sverige – nu kör han Giro d’Italia

Awet Gebremedhin är klar för Giro d’Italia. Foto: Sérgio Gallegos/Israel Cycling Academy

Som flykting i Sverige samlade Awet Gebremedhin pantflaskor för att kunna köpa en racercykel. 

Nu har han tagits ut till Giro d’Italia. 

– Jag har stor respekt för de som går och samlar flaskor i Sverige. Alla gör det av någon anledning, säger han.

Rätta artikel

Två cyklister kommer att köra under svensk flagg när årets Giro d’Italia, ett av cykelsäsongens tre stora treveckorslopp, startar i helgen. Båda bor i Jönköping. 

Den ene är Tobias Ludvigsson, svensk lagslagscyklist i Groupama-FDJ. Den andre är Awet Gebremedhin i Israel Cycling Academy, som inte är svensk medborgare men har en eritreansk och en svensk flagga på sin tröja. 

– Under tre veckor behöver man någon att prata med omkring sig, så det kommer att bli trevligt, säger Awet Gebremedhin om att ha sin Jönköpingskompis i klungan. 

Att bli uttagen till Girot är det största i hans karriär hittills. Han fick beskedet av den finlandssvenske sportdirektören Kjell Carlström.

– Jag började prata med honom på svenska: ”tack så mycket”. Jag var väldigt glad och jag ser verkligen fram emot att starta och att göra någonting bra. Jag tror att det kommer att bli en stor sak i livet, en ny historia, en ny bok att öppna, säger Awet Gebremedhin på telefon från Spanien där han tränar.

Awet Gebremedhin stannade kvar i Europa när han hade representerat Eritrea i U23-klassen på cykel-VM i Florens 2013. Han levde en period gömd som flykting i Sverige, men fick uppehållstillstånd två år senare. 

Nu bor 27-åringen med sin syster i Jönköping, och cyklar med en svensk licens. Systern kom med en båt över Medelhavet, den riskfyllda vägen från Libyen till Italien. 

Han vill bli svensk medborgare och representera landslaget, men måste vänta.

– Jag är född i Eritrea, men jag tävlar för Sverige. Hela mitt liv är i Sverige, jag betalar skatt i Sverige, det är bara det att jag reser mycket till tävlingar, säger han.

Att få medborgarskap skulle underlätta en hel del, eftersom han som eritreansk medborgare måste skaffa visum för att tävla i vissa länder, som till exempel USA.

– Jag är lite ledsen för det, för jag har varit professionell i tre år, men ingen har intresserat sig för att hjälpa mig med det. Medborgarskapet är det viktigaste för mig. Laget vill inte stressa över de här sakerna.

Målet på Girot är att gå i utbrytningar och försöka vinna en etapp. Han har fria händer på en del etapper, säger han. Det är främst de tio sista dagarna, på de bergiga etapperna, som han ser sina chanser. Första veckan handlar om att vara hjälpryttare åt lagets italienske spurtare Davide Cimolai.

Awet Gebremedhin har tidigare berättat för DN om hur han under två år som flykting i Sverige inte hade någon cykel, och inte kunde träna. Från att ha samlat ihop till en enkel racercykel med hjälp av pantflaskor har han nu tagit sig till sportens högsta nivå.

Han säger att han har stor respekt för folk som han ser i Sverige som går och letar efter pantflaskor. 

 – Man borde inte se på dem som att de inte vill jobba eller inte gillar att jobba. De har någon anledning till att göra det. Jag hoppas att någon kommer att lära sig av vad jag har gjort, säger han.

Läs mer: Pantade flaskor ledde till proffskontrakt som cyklist