Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/samuelsson-trea-i-oberhof-forsta-pallplatsen-i-varldscupen/

Sport

Samuelsson trea i Oberhof – första pallplatsen i världscupen

Norrmannen Johannes Thingnes Bö, ryske vinnaren Alexander Loginov och Sebastian Samuelsson.
Bild 1 av 2 Norrmannen Johannes Thingnes Bö, ryske vinnaren Alexander Loginov och Sebastian Samuelsson.
Foto: Robert Michael/AFP
Sebastian Samuelsson. Arkivbild.
Bild 2 av 2 Sebastian Samuelsson. Arkivbild.
Foto: Alexej Filippov/Sputnik

Prickfritt i första, prickfritt i andra.

Skyttet lade grunden till karriärens första pallplats i världscupen.

– Det var verkligen nyckeln, säger Sebastian Samuelsson efter tredjeplatsen i tyska Oberhof.

Rätta artikel

Inför världscuptävlingen i Tyskland var det en niondeplats som han hade noterat som personbästa.

Läs mer: Ny pallplats för Hanna Öberg: ”Bra start på det nya året”

Med prestationen i världscupsprinten drog 21-åringen ett streck över raden i boken med topplaceringar, och skrev i stället dit: ”Trea i Oberhof”.

Den svenske stjärnan, som lämnade Sydkorea-OS med ett stafettguld och ett silver i jaktstarten, var felfri i skyttet och knep pallplatsen före tyske Benedikt Doll.

För 21-åringen är det en framgång som betyder mycket för fortsättningen av säsongen.

– Det känns kul att visa att OS inte bara var en tillfällighet, utan att jag fortsätter vara med och fajtas om fina placeringar, säger han.

– Det var ju väldigt oväntat då, och sedan har man gjort en del bra tävlingar men det har ju inte riktigt varit i närheten av det, även fast jag känt att potentialen har funnits. Därför var det bara kul att få visa, mest för mig själv, att jag kan.

Samuelssons första skjutning gick snabbt, i andra var han tvungen att improvisera och ändrade skjutordningen.

– Jag träffade de tre första, tog hyfsat god tid på mig och sedan blåste jag i väg lite och hamnade vid den pricken, och då tänkte jag att det var lika bra att skjuta på den. Det var bara blev så, och det blev ju väldigt bra.

Efter att den första nollan följdes av ytterligare en, gick han ut som trea – och det var en placering som han höll hela vägen fram till mål.

Tredjeplatsen innebär att Sebastian Samuelsson startar lördagens jaktstart, över 12,5 km, 36,8 sekunder efter ryske Alexander Loginov och 11,6 efter världscupens totalledare Johannes Thingnes Bö, Norge.

– Det är väldigt inspirerat, och ett kul läge. Det blir första gången som jag får gå ut i den positionen i en jaktstart, så det blir en ny erfarenhet och något som jag ser fram emot, säger han.

– Men ska jag åka i kapp Johannes och Loginov krävs det att jag skjuter bättre än vad de gör, så jag går in och tänker göra mitt eget race, skjuta så bra som möjligt och sedan får man se var jag hamnar.

Jesper Nelin slutade på 51: plats och var också bland de 60 främsta åkarna kvalade in till jaktstarten som börjar klockan 15.00.

På damsidan inleder Hanna Öberg, trea i sprinten, jaktstarten, klockan 12.45, 15 sekunder efter italienskan Lisa Vittozzi.