Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sankt-erikscupen-kan-starta-nasta-helg-trots-eskalerat-coronalage/

Sport

Sankt Erikscupen kan starta nästa helg – trots eskalerat coronaläge

Merparten av de 5.000 lagen i Stockholmsfotbollens Sankt Erikscupen har premiär efter påsk, men redan nästa helg väntas ungdomsturneringen dra i gång.
Merparten av de 5.000 lagen i Stockholmsfotbollens Sankt Erikscupen har premiär efter påsk, men redan nästa helg väntas ungdomsturneringen dra i gång. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

5.000 lag är i år anmälda till 08-fotbollens Sankt Erikscupen.

Redan nästa helg kan den stora ungdomsturneringen dra i gång – trots ett eskalerat coronaläge i Stockholm. 

En tolkningsfråga kring vad som egentligen är tävlingsmatcher står i centrum i Stockholmsförbundets avvägning.

Å ena sidan: Folkhälsomyndigheten råder barn- och ungdomsföreningar att fortsätta bedriva verksamhet, och menar att lokala matcher och cuper – utomhus – kan hållas.

Å andra sidan: Svenska fotbollförbundet (SvFF) rekommenderar i en ”krisplan” sina distriktsförbund att fortsatt genomföra träningsverksamhet och lokala träningsmatcher – men att skjuta på tävlingsstarter. 

I Stockholms fotbollförbund sitter man i dagarna med de båda rekommendationerna framför sig. 

Den centrala frågan i coronatider: Vad är en tävlingsmatch i ungdomsfotbollen?

I Sankt Erikscupen, tänkt att dra i gång nästa helg även om de allra flesta lagen påbörjar seriespelet efter påsk, räknas enligt nationella riktlinjer inte tabeller för barn upp till 12 år. I de unga åldersgrupperna kan därför ”utgångspunkten vara att genomföra de lokala matcherna som planerat”, skriver SvFF. Men för lag i åldersgruppen 13–19 år kan läget – kanske – bli ett annat.

– Vi sitter i diskussioner just nu för att se om vi ska göra någon förändring, men än så länge har vi inte gjort några andra planer än de som ligger, säger Andrea Möllerberg, distriktschef i Stockholms fotbollförbund. 

– Vår förhoppning är att vi innan helgen ska komma ut med mer information. Men just nu är vår bedömning att Sankt Eriksupen ska starta.

SvFF skriver i sin ”krisplan” att distrikt bör skjuta på tävlingsstarter, hur ser du på det?

– Det är just den formuleringen som är en av diskussionerna. Sankt Erikscupen är ju ingen tävlingsverksamhet i sig. Det är klart att vi resultatför från 13 år och uppåt men mellan 8 och 12 gör vi inte det. 

Men det handlar ju ändå om matchspel?

– Ja, precis. Där finns en tolkning. Vad är en tävlingsmatch kontra matchspel? För matchspel är ju också träningsmatcher. Vi för de diskussionerna nu, även med Svenska fotbollförbundet.

Är det ett problem att riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och SvFF skiljer sig något från varandra?

– Ja, och det är första gången de gör det. Det är klart att det påverkar oss. Hur ska man särskilja en träningsmatch från en match för åttaåringar? Ska man likställa dem? Det blir tolkningsfrågor.

Även andra distrikt i Svealandsregionen står inför liknande diskussioner, säger Möllerberg.

Att helt blåsa av årets ”Sanktan” är inte aktuellt. Snarare handlar det om att eventuellt skjuta på starten för de 5.000 lag som är anmälda.

Det kan som sagt även bli olika lösningar för olika åldrar.

– Ja, så kan det bli. Vi ser det som två block: 8–12 år och 13–19 år.

Efter att SvFF:s riktlinjer presenterades på onsdagen höll Region Stockholm en uppmärksammad presskonferens om det eskalerade coronaläget i Stockholm. 18 personer i regionen hade då avlidit i covid-19 bara det senaste dygnet, antalet smittade ökar drastiskt och nu förbereder sig sjukvården för en förvärrad situation.

– Stormen är här, sade regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Hur tänker du kring det?

– Folkhälsa är ju det viktigaste. Självklart blir fotbollen sekundär, säger Andrea Möllerberg.

– Men samtidigt har vi ett samhällsansvar parallellt för barn- och ungdomsidrott. Viss verksamhet måste fortsätta. Men vi är inga experter. Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och sen får vi titta på de riktlinjer som svensk fotboll kommer med.

Läs mer: 

Folkhälsomyndighetens råd: Barn, fortsätt träna