Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sankta-publikgranser-i-kopenhamn/

Sport

Sänkta publikgränser drabbar Köpenhamnsderby

Publik med avstånd under derbyt mellan Bröndby och FC Köpenhamn. 3.000 var välkomna då. Nu skärps restriktionerna.
Publik med avstånd under derbyt mellan Bröndby och FC Köpenhamn. 3.000 var välkomna då. Nu skärps restriktionerna. Foto: Thibault Savary/AFP

Planen var att söndagens fotbollsderby mellan FC Köpenhamn och Brøndby skulle spelas inför över 11.000 åskådare, men nu får matchen spelas inför blott 500 personer på Parken.

Detta efter att den danska regeringen har infört nya strikta restriktioner i huvudstadsområdet.

TT Text

På grund av ökad smittspridning av coronaviruset i Köpenhamnsområdet har den danska regeringen beslutat om att införa strikta restriktioner i två veckor framöver.

Det innebär att superligamatcherna i fotboll som spelas i Köpenhamn och i kranskommunerna bara får ta in 500 åskådare på matcherna från och med den 17 september.

– Jag hoppas att det beror på att myndigheterna anser att det är nödvändigt och att det inte handlar om symbolpolitik, säger Claus Thomsen, direktör på Divisionsforeningen (Danmarks motsvarighet till Svensk elitfotboll).

En stormatch som direkt drabbas av de nya restriktionerna är söndagens derby mellan FC Köpenhamn och Brøndby på Parken. FCK har tidigare skrivit på sin hemsida att klubben räknat med en kapacitet på minst 11.200 åskådare, men nu får det heta derbyt alltså spelas inför blott 500 personer.

Sedan i juli har dansk fotboll kunnat ta in 500 personer per avdelad sektion med en avståndsbegränsning på 1 meter mellan varje åskådare.

– Det är inte något som tyder på att det har varit en smittorisk när man tidigare har spelat superligamatcher. Ingen (match) har konstaterats vara en källa till smittspridning, säger Claus Thomsen.

Regeringen har även beslutat om att införa munskyddstvång för gäster som inte sitter ner på exempelvis barer och restauranger samt att de ska stänga redan klockan 22. De nya restriktionerna gäller till och med 1 oktober.

Det senaste dygnet har 334 personer testats positiva för coronaviruset i Danmark. Antalet inlagda på danska sjukhus med covid-19 har stigit till 55.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt