Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sartz-far-sparken-som-forbundskapten-i-bordtennis/

Sport

Sartz får sparken som förbundskapten i bordtennis

Peter Sartz. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Efter en turbulent vår sparkar Svenska bordtennisförbundet damernas förbundskapten Peter Sartz.

– Den brist på förtroende som rapporten framhåller kan vi inte acceptera, säger förbundets ordförande Petra Sörling i ett pressmeddelande.

Rapporten som Petra Sörling hänvisar till gjordes av Susanne Johansson, som forskar om sexuella relationer i idrottsrörelsen vid Gymnastik- och Idrottshögskolan GIH. Detta efter att förbundet fått information om att ett flertal spelare i damlandslaget inte kände sig trygga med Sartz som förbundskapten.

Det var i början av januari som Spårvägens landslagslöfte Ellen Holmsten i sin blogg berättade att hon bland annat fått sexistiska kommentarer av förbundskaptenen vilket fick henne att sluta med sporten.

– Jag är glad att han får gå, det känns rätt efter det som hänt och jag vet att många andra står bakom mig, säger Ellen Holmsten till DN.

Holmsten, som fick beskedet via mejl, är besviken över att spelarna inte får se den 20-sidiga utredningen.

- Och det hade varit skönt att få ett erkännande för att man slagit larm, säger Holmsten.

I dagsläget funderar hon på om det är värt att vända tillbaka till sporten.

- Just nu är det ångestladdade känslor, jag vet inte.

DN kunde i förra veckan berätta att även Daniela Moskovits, som representerat Sverige i många stora mästerskap, beslutat sig för att lägga av vid 25 års ålder.

– Ett svårt beslut eftersom jag verkligen älskar sporten, men till slut landade jag i att jag inte längre kunde se det som pågick, det bröt ner min glädje till min egen pingis, sade Moskovits till DN.

– Tystnadskulturen är en del av problematiken. Det jag sett under en lång tid strider mot min värdegrund om allas lika värde, fortsatte hon.

Men nu har alltså förbundet agerat.

Bordtennisförbundet tillsatte en egen utredning men det var först efter Susanne Johanssons utredning, som förbundet muntligen gick igenom med Johansson 7 maj, som man kände att det enda rätta var att avsluta Peter Sartz kontrakt som damernas förbundskapten.

– Vi är tacksamma för de insikter och rekommendationer som utredningen har gett oss. Peter har betytt mycket för framgångarna inom svensk bordtennis men de missförhållanden och den brist på förtroende som rapporten framhåller kan vi inte acceptera. Inom svensk bordtennis ska alla känna sig välkomna och inkluderade, säger Petra Sörling.

Peter Sartz själv vill inte uttala sig i nuläget.

”Jag återkommer med en skriftlig kommentar när jag är redo för det”, skriver han i ett sms till SVT.

Läs mer: ”Bordtennisförbundet är tydligen inte redo att gå ut med hela sanningen” 

Läs mer: Nya anklagelser mot Bordtennisförbundet: Tystnadskulturen är en del av problematiken