Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Satte nytt rekord i Vätternrundan

Omkring 19.000 cyklister startade i årets Vätternrunda.
Omkring 19.000 cyklister startade i årets Vätternrunda. Foto: Micke Fransson/TT

Den femtionde upplagan av Vätternrundan firades med ett nytt rekord.

Proffslaget Team Tre Berg-Bianchi korsade mållinjen i Motala på 6.33 timmar – en förbättring av det tidigare rekordet med fyra minuter.

Det nybildade teamet, under ledning av förre proffscyklisten Thomas Löfqvist, fick därmed en drömstart på sin satsning.

– Vi ska inte säga att vi kommer slå rekordet, det finns mycket som kan fela. Blir det ösregn och storm går det inte, för det nuvarande rekordet är väldigt bra. Men går allting vår väg slår vi rekordet, sade Löfqvist till TT inför loppet.

Och när Team Tre Berg-Bianchi gav sig iväg på långcyklingen, med start och målgång i Motala, vid lunchtid på lördagen gynnades man av vädrets makter. Temperaturen var några grader lägre än på fredagen. Några grader under 25-gradersstrecket – i stället för över.

Laget har inför den 30 mil långa cykelklassikern vunnit tävlingar i Sverige och även tagit pallplaceringar mot internationellt motstånd. På lördagen var de tio lagmedlemmarna dessutom förstärkta av 17 andra elitcyklister, allt med målet att slå Ride of Hopes två år gamla rekord. Något de lyckades med trots att de var en minut bakom efter knappt två timmars trampande. Men det som var motvind i början av tävlingen blev medvind senare i loppet – och en genomsnittshastighet på dryga 45 kilometer i timmen.