Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-09 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/saudiarabiens-makt-over-sportvarlden-okar-det-nya-europa/

SPORT

Saudiarabiens makt över sportvärlden ökar: ”Det nya Europa”

Bild 1 av 2
Foto: TT
Bild 2 av 2
Foto: Hasan Bratic/TT

Qatar-VM är över – nu tar Saudiarabien ledningen i Gulfländernas satsning på idrott.

– Som jag ser det handlar Saudiarabiens intåg i idrottsvärlden om långt mer än sportswashing, säger den idrottspolitiske analytikern Stanis Elsborg.

På torsdag möts Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, fotbollsspelarna som i 15 år tävlade om att vara bäst i världen, i en match i Riyadh.

Messi är turistambassadör för Saudiarabien, och hans Paris Saint-Germain kommer dit för att möta ett slags all-star-lag från den saudiska huvudstaden. Vänskapsmatchen blir Cristiano Ronaldos första framträdande i landet sedan han skrev på för en rekordlön med klubben al-Nassr.

För bara ett par år sedan torde det ha varit omöjligt för en Qatarägd klubb som PSG att besöka Saudiarabien, som ledde en blockad mot det lilla grannlandet. Men under fotbolls-VM i slutet av förra året blev det uppenbart att de konkurrerande länderna har närmat sig varandra.

Cristiano Ronaldo skrev på för en rekordlön med klubben al-Nassr.
Foto: Amr Nabil/AP

På Dohas gator viftades det med saudiska flaggor, inte minst efter skrällsegern mot de blivande världsmästarna Argentina. På hedersläktaren på invigningsmatchen satt Qatars emir på ena sidan av Fifas ordförande Gianni Infantino, på den andra Saudiarabiens de facto-ledare, kronprins Mohammed bin Salman, kallad MBS.

Sedan Mohammed bin Salman fick makten 2017 har Saudiarabien antagit en liknande framtidsstrategi som Qatar och Förenade Arabemiraten, med satsningar på kultur och idrott som en viktig del.

– Jag tror på Mellanöstern som det nya Europa, sade han 2018 i ett anförande om hur landet ska utveckla sin ekonomi.

Regimen använder idrotten som ett aktivt politiskt verktyg.

På senare år harsportswashing” etablerats för att beskriva hur auktoritära regimer vill ”tvätta” sina länders rykten. Men en del menar att begreppet är otillräckligt för att beskriva vad som sker.

– Regimen använder idrotten som ett aktivt politiskt verktyg, det handlar både om att skapa goodwill internationellt och i sin egen befolkning, men också att skapa nya diplomatiska förbindelser, nätverk och allianser, säger Stanis Elsborg, analytiker på den danska organisationen Play the Game.

Saudiarabien investerar allt mer i denna form av ”mjuk makt”.

Medan MBS har gått snabbt fram med sina reformer, och till exempel har lättat på könssegregeringen, har han slagit ner hårt mot oliktänkande.

Bild 1 av 2
Foto: Lynne Sladky/AP
Bild 2 av 2
Foto: Richard Callis/TT

Han beställde enligt amerikansk underrättelsetjänst styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018. I mars förra året genomfördes den största massavrättningen på åratal när 81 personer dödades. Kvinnorättsaktivister har gripits och enligt rapporter torterats. Förra året fick två kvinnor 34 respektive 45 års fängelse för sin aktivitet på Twitter, just nu riskerar en jurist dödsstraff för att ha delat länkar på Twitter och Whatsapp till nyheter som anses ”fientliga”, enligt dokument som The Guardian kommit över.

Samtidigt är Saudiarabiens investeringsfond PIF delägare i både Twitter och i Meta som äger Whatsapp och Facebook.

Även behandlingen av migrantarbetare och deltagandet i kriget i Jemen, där hundratusentals människor dött på grund av den svåra humanitära situationen, gör Saudiarabien kontroversiellt.

Klart från början att de skulle använda spelare och tränare i Newcastle i olika pr-kampanjer.

En av PIF:s största investeringar är köpet av Newcastle i engelska Premier League, där bland annat svenska Alexander Isak och Emil Krafth spelar. I december var laget på läger i Riyadh, och nyligen postade flygbolaget Saudia en film där flera spelare lovordar hur trevligt Saudiarabien är att besöka.

– Det var klart från början när det saudiarabiska styret tog över Newcastle att de skulle använda spelare och tränare i olika pr-kampanjer. För spelarna i Newcastle kommer det bara bli mer av det i framtiden, säger Stanis Elsborg.

Henrik Stenson har fått mycket kritik för att ha gått med i den saudiska utbrytarligan LIV i golf. Landet har också investerat i internationell damgolf.

– Man vill gärna signalera att man bryr sig om damidrott, men realpolitiskt är kvinnors rättigheter enormt inskränkta i Saudiarabien, säger Stanis Elsborg.

Statsägda oljebolaget Aramco är en stor sponsor av formel 1-cirkusen.
Foto: Joao Filipe/TT

Dakarrallyt har också flyttat till Saudiarabien, och landet storsatsar på formel 1. Saudi arrangerar deltävlingar och har investerat i Aston Martin-stallet. Statsägda oljebolaget Aramco är en stor sponsor av cirkusen.

Det kan verka motsägelsefullt då idrottssatsningarna är en del i ”Vision 2030” som syftar till att diversifiera ekonomin och göra landet mindre beroende av oljeexport – det som Saudis rikedomar bygger på.

Men Aramco planerar att fortsätta sin utvinning i flera decennier framåt. Företaget säljer numera in sin olja som den med minst koldioxid, och vill med hållbarhetsargument ta över allt mer av marknaden när västerländska producenter bromsar in.

– Det är att spela med marginalerna och helt ignorera elefanten i rummet: att du fortfarande bränner olja, säger geologen Michael Coffin från organisationen Carbon Tracker till Financial Times.

De har kommit för att stanna.

MBS satsar också på att bygga. 2029 ska den planerade högteknologiska staden Neom vara värd för de asiatiska vinterspelen. 2034 går Asiatiska spelen i Riyadh.

Tillsammans med Egypten och Grekland tros Saudiarabien förbereda en kandidatur för att arrangera fotbolls-VM 2030.

Landet upprättar allt fler goda relationer med ledare inom idrottsrörelsen, inte minst den olympiska, påpekar Stanis Elsborg.

– De har kommit för att stanna, och för dem är det en del av en långsiktig politisk strategi.

Läs mer:

Fotbollen i Saudiarabien – maktkamp mellan prinsar och biljett ur fattigdom

Världscupfinaler i Saudiarabien: ”Det är problematiskt”