Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Sävehof vann mot Skuru – två segrar från trettonde raka SM-finalen

Sävehofs Julia Eriksson springer igenom Skuruförsvaret.
Sävehofs Julia Eriksson springer igenom Skuruförsvaret. Foto: Claus Meyer/TT

Trots en vass inledning klarade inte Skuru av att stå emot Sävehof i den första semifinalen. Gästerna från Partille vann med 29–24 samtidigt som Skuru åkte på två tunga skador.

– För oss var segern otroligt viktigt, speciellt med tanke på att vi har tre bortamatcher, säger Ida Odén, matchens spelare i Sävehof.

Senast lagen möttes segrade Sävehof, men det var Skuru som tog tag i taktpinnen i kvällens match. Hemmalaget, som semifinalen till ära spelade matchen i Eriksdalshallen, gick upp till en 5–1-ledning, och gästerna tog timeout.

– Vi får en jättefin start, framför allt i målprotokollet, säger Skurus Hanna Åhlén som gjorde sex mål i matchen.

Avbrottet gav resultat för Sävehof som arbetade sig in i matchen och vid 17 spelade minuter var ställningen 8–8. 

Resten av halvleken fortsatte att vara jämn. Både Wilma Andersson i Sävehofs mål och Rebecca Nilsson i hemmalagets dito stod för flera bra räddningar. 

– De får fint flyt efter timeouten. Jag tycker att det var bra och tufft försvarsspel från båda lagen, kul också att domaren tillät en tuff nivå under hela matchen, säger Åhlén.

Med tolv sekunder kvar av första halvleken fick hemmalaget straff när skyttedrottningen Ulrika Olsson attackerade mot mål. Alexandra Bjärrenholt förvaltade kyligt straffen och gav Skuru ledningen med 14–13 inför pausvilan. 

I samband med straffsituationen grinade Ulrika Olsson illa och såg ut att ta sig mot vristen. Hon haltade av planen och återkom aldrig i den andra halvleken.

Åtta minuter in i den andra halvleken drabbades Skuru av ett nytt bakslag när Jenny Södrén utgick efter en smäll mot axeln. 

– Det är två bra spelare, kanske deras två bästa spelare. Det är klart att det hade stor betydelse för dem, säger Ida Odén.

– Det är klart att det blir tufft, två otroligt viktiga spelare för oss. Sen tycker jag att vi har en väldigt fin bredd som gör att vi har många spelare som kan stå upp. Men det låser sig i anfallsspelet i dag och om det hade varit bättre om de var med vet jag inte, men vi tappar flytet helt enkelt, säger Hanna Åhlén. 

Ett tag ledde gästerna med fem mål och uppförsbacken såg brant ut för Skuru. Men hemmalaget såg, trots skadorna, till att spänningen höll sig vid liv ett bra tag. Skuru var effektiva under matchens sista tio minuter, men det hjälpte föga när gästerna var minst lika heta framför mål.

Sävehof vann till slut med 29–24 och gav sig själva ett bra utgångsläge inför resterande matcher.

– Vi måste vinna här i Eriksdalshallen för att ta oss vidare. Det känns otroligt skönt. Sen är det en väldigt lång väg att gå och det kan säkert vara så att vi spelar en femte och avgörande match här, säger Ida Odén.

För att vända på semifinalserien är det framför allt anfallsspelet som måste förbättras för Skuru.

– Vi måste komma tillbaka till det fina djup vi hade i anfallsspelet i den första halvleken och fortsätta tufft bakåt. Kontringsspelet var bra i första, det måste vi komma tillbaka till, säger Hanna Åhlén.