Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-21 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/seger-om-straffmissen-far-leva-med-bilderna-resten-av-mitt-liv/

SPORT

Seger om straffmissen: ”Får leva med bilderna resten av mitt liv”

Caroline Seger och fotbollslandslaget har samlats igen efter OS, inför fredagens VM-kvalpremiär borta mot Slovakien.
Caroline Seger och fotbollslandslaget har samlats igen efter OS, inför fredagens VM-kvalpremiär borta mot Slovakien. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Bilderna lär förfölja henne hela livet.

Det säger landslagkaptenen Caroline Seger när hon en dryg månad efter straffmissen i OS-finalen återigen drar på sig en blågul tröja.

– Jag har återupplevt det tusen gånger och gjort mål nästan alla gånger, men jag vet ju också att det inte hände på det sättet.

Det är två dagar före VM-kvalpremiären borta mot Slovakien när Caroline Seger för första gången berättar öppet om mörkret efter hemkomsten från OS-fotbollen i Japan.

Den 36-åriga landslagskaptenen gjorde visserligen en tv-intervju samma dag som hon kom hem och en dryg vecka senare beskrev hon på Instagram besvikelsen över hur gulddrömmar blivit silver.

Men på onsdagen möter hon pressen efter en landslagsträning i Bratislava och säger senare till DN:

– Perioden precis efter var så klart väldigt tuff. Just att förlora guldet på det sättet, och också att missa i ett avgörande skede – någonstans på det mest brutala sätt som jag har upplevt under min karriär.

Seger hade svensk fotbolls första mästerskapsguld i modern tid i egna händer i OS-finalen mot Kanada. Men straffen i den femte omgången i Yokohama gick över, och en stund senare var det i stället motståndarna som hade skrivit OS-historia.

– Det var väldigt mörkt en liten stund i livet. Sen blev det en sorg som man får bearbeta och någonstans få hjälp att komma ur, kunna blicka framåt, säger Seger.

Vad har smärtat mest?

– Det är definitivt straffen. På det sättet som det blev och som det kunde ha blivit. Det är förmodligen bilder som jag kommer att få leva med. Jag är inte förvånad om de kommer dyka upp lite här och var i mitt huvud för resten av mitt liv.

”Lika mycket glädje som idrott kan vara, lika mycket brutalt kan det bli”, säger Caroline Seger.
”Lika mycket glädje som idrott kan vara, lika mycket brutalt kan det bli”, säger Caroline Seger. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Hon är inte ensam i landslaget om att tala om en sorg. Flera spelare har i veckan använt samma ord.

Hur bearbetar du den?

– För min del har det handlat mycket om att våga vara ledsen och öppen om hur man känner, prata om det med de människor som står en närmast och som faktiskt kan hjälpa en framåt, säger Seger.

– Lika mycket glädje som idrott kan vara, lika mycket brutalt kan det bli. Och det fick man ju känna på här på ett sätt som jag aldrig har upplevt tidigare.

Hon mår ”väldigt mycket bättre nu”, fortsätter hon inför VM-kvalstarten som blir början på en ny mästerskapsresa. VM avgörs 2023 men redan nästa sommar väntar en ny guldjakt i EM i England, och veteranen stänger inga dörrar.

Att träffa alla landslagskompisar igen har också gjort gott efter ett abrupt OS-slut.

– Men det kommer till en ibland. Det är svårt att säga när och hur och var. Men ibland när man blundar så spelas det upp, säger Seger.

– Jag har återupplevt det tusen gånger, och gjort mål nästan alla gånger. Men jag vet ju också att det inte hände på det sättet.

Caroline Seger var förkrossad efter den bittra OS-finalförlusten, men mår mycket bättre nu, säger hon.
Caroline Seger var förkrossad efter den bittra OS-finalförlusten, men mår mycket bättre nu, säger hon. Foto: TT

Läs mer:

Efter OS-tårarna – nu startar landslaget om: ”Oerhört viktiga matcher direkt”

Rubensson tvingas till bekant kompromiss

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt