Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/segertaget-fortsatter-for-stahl-sasongens-17e-seger/

SPORT

Segertåget fortsätter för Ståhl – säsongens 17:e förstaplats

Daniel Ståhl. Arkivbild.
Daniel Ståhl. Arkivbild. Foto: Jean-Christophe Bott/AP

Daniel Ståhl fortsätter att vinna.

I säsongens näst sista diskustävling kom den 17:e segern.

Med 67,79 meter var den svenske OS-ettan ohotad i Zagreb.

Tisdagskvällens friidrottsgala bjöd även på ett världsrekord – på den udda distansen 2 000 meter.

Med en tävling kvar på schemat, i Norrköping på fredag, har Daniel Ståhl gjort en nästintill perfekt säsong.

Den svenske diskuskastaren är världsetta, Diamond League-kung – och OS-guldmedaljör.

Inräknat både internationella och nationella tävlingar kom säsongens 17:e seger på 18 försök på tisdagen, när 29-åringen vann under en gala i Zagreb, i ett startfält med tuff konkurrens.

Svenske OS-tvåan Simon Pettersson, den enda som har besegrat Ståhl i år, blev fyra på 64,77 meter, slovenske världstvåan Kristjan Ceh trea på 65,17 och österrikiske OS-trean Lukas Weisshaidinger tvåa på 66,21. Samtliga hade en bit upp till Daniel Ståhl som slog till med segerkastet 67,79 meter redan i första omgången.

Efter att ”bara” ha kastat 66,49 när Diamond League-titeln säkrades förra veckan jublade Ståhl ordentligt efter sin starka öppning.

Därefter mätte han 64,12 meter i sitt andra kast innan tävlingen fortsatte med tre underkända kast och därefter 66,29 i sista omgången.

Galan i sensommarkvällen i Kroatien bjöd även på ett världsrekord – på den udda distansen 2 000 meter för damer.

Francine Niyonsaba från Burundi sprang i mål på 5.21,56, drygt två sekunder snabbare än etiopiskan Genzebe Dibabas tidigare rekordnotering från 2017.

I samma lopp blev det även ett nytt svenskt rekord. Både nian Meraf Bahta (5.47,15) och tian Sara Christiansson (5.48,57) var snabbare än Sara Wedlund 1995 (5.52,22).

Svenskar i övrigt? Andreas Kramer blev femma på 800 meter med tiden 1.45,53, hans näst snabbaste lopp i år. Även Moa Hjelmer slutade femma, efter 23,58 på 200 meter.

Läs mer:

Ståhl vann Diamond League – trots säsongens sämsta tävling

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt