Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/seglingskaptenen-vi-borde-ta-minst-en-medalj-i-os/

Sport

Seglingskaptenen: ”Vi borde ta minst en medalj i OS”

Bild 1 av 3 Magnus Grävare har varit förbundskapten för seglingslandslaget sedan 2005.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Bild 2 av 3 Max Salminen under VM i Ungern 2017 där han tog guld i finnjolle.
Foto: Cserta Gábor/Svensk Segling
Bild 3 av 3 Fredrik Bergström och Anton Dahlberg har vunnit EM-guld två år i rad.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Sverige har historiskt sett varit framgångsrikt i segling i både VM och OS. Nu har en ny säsong påbörjats som ska ta seglarna till OS 2020 i Tokyo. 

Max Salminen vann sin världscuppremiär i Madrid i klassen Finnjolle. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström knep andraplatsen i 470. Duon har också vunnit EM-guld två år i följd. Goda resultat inför OS-uttagningen.

– De har gjort det riktigt bra. Dahlberg och Bergström har varit fantastiska sista månaderna och presterat som nästan ingen annan gjort i hela världen. De hamnar oftast på pallplats. Max har haft det lite tungt några månader, men det är jag inte bekymrad över, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Truppen till OS är ännu inte uttagen, i november kommer ett flertal seglare tas ut.

– Sveriges olympiska kommitté (SOK) har sina stadgar hur det ska se ut. Man måste visa att man håller topp 8 i världen. EM som gick i maj, VM i 470 och för-OS i augusti i Japan är de tävlingar vi har som bedömningsgrunder. Sedan finns det seglare som kommer tas ut nästa år också, säger Grävare som varit förbundskapten sedan 2005.

Just för-OS blir en bra måttstock och ett bra tillfälle för seglarna att känna på det klimat de kommer befinna sig i under själva OS. 

– Vi förbereder oss för väder och vind, det vill man gärna veta hur det är. Sedan arrangeras för-OS samma tidpunkt (17–22 augusti) med samma väder och på samma ort (Enoshima) som OS-seglingen arrangeras. 

Än så länge är inte heller alla klasser helt klara för OS. De som är helt klara är Finnjolle, Laser Radial och 470 herr. Det funkar så att seglare i en klass kan vinna en nationsplats åt Sverige till OS, men det betyder inte att just de får åka utan seglare i samma klass kan få åka i stället. 

– Det finns en konkurrenssituation, vi kan titta på flest pallplatser och de som har flest topp 8-platser. Det är kategorierna men i första hand tittar vi på pallplatser, säger Grävare.

Han tror att Sverige har stora chanser till ett flertal medaljer i OS i Tokyo. 

– Vi borde ta minst en medalj. Känner vi att vi har chans i alla klasser kan vi kanske komma hem med två medaljer, det är inte omöjligt. En är okej, två är riktigt bra. Det är tio klasser på OS och ingen nation tar mer än fyra medaljer, det är svårt att få fler än en men vi vill gärna vara där, säger Grävare och skrattar. 

Sedan OS i Atlanta 1996 har Sverige vunnit sex OS-medaljer i segling och nationen brukar vara pålitliga gällande OS-segling. Magnus Grävare hyllar Sveriges två stora segelklubbar: Göteborgs Kungliga Segelsällskap och Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm.

– Sverige har två väldigt bra klubbar och båda två har en riktigt bra verksamhet. En faktor är att det finns en lång tradition, historiskt sett är England och Nordeuropa väldigt duktiga. Och den tredje och vår styrka är att vi har Riksidrottsgymnasiet för våra juniorer. De får en bra utbildning av idrottsmän som fungerar väldigt bra för oss, det blir lite av vår talangfabrik kan man säga, säger Grävare.