Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/semenya-byter-gren-for-att-fa-tavla-i-os/

Sport

Semenya byter gren för att få tävla i OS

Caster Semenya satsar på 200 meter. Arkivbild.
Caster Semenya satsar på 200 meter. Arkivbild. Foto: Jeff Chiu/AP

Caster Semenya har inte gett upp drömmen om att få springa i OS.

Nu satsar den omstridda sydafrikanskan på en ny gren för att få komma till Tokyo.

TT Text

Caster Semenya får inte tävla på distanser mellan 400 och 1 500 meter, eftersom hon vägrar medicinera för att få ner sina extremt höga testosteronvärden. Sedan idrottens skiljenämnd Cas slog fast domen i fjol har friidrottaren saknats vid de stora tävlingarna.

Men nu är stjärnan på väg tillbaka – på en ny distans. Semenya satsar på att ta sig till OS på 200 meter.

”Min dröm har alltid varit och fortsätter att vara, att få tävla på den högsta nivån”, skriver Semenya på Instagram och fortsätter:

”Så för att fortsätta kämpa för att nå mitt mål och mina drömmar har jag bestämt mig för att byta gren och tävla på 200 meter”.

Men hon har en bit kvar till världseliten. På fredagen blev det visserligen seger i ett distriktsmästerskap i Sydafrika. Men tiden, 23,49, var långt från världsklass.

Semenya måste klara kvalgränsen 22,80 för att bli uttagen till OS.

Caster Semenya var helt överlägsen på 800 meter och tog två OS-guld och tre VM-guld på distansen innan hon stoppades från tävlande i fjol.