Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Semenya kan tvingas till ny hormonbehandling

Sydafrikanskan Caster Semenya har vunnit guld på 800 meter de två senaste olympiska mästerskapen.
Sydafrikanskan Caster Semenya har vunnit guld på 800 meter de två senaste olympiska mästerskapen. Foto: Karim Jaafar/AFP

LONDON. Svensk medicinsk forskning kan tvinga friidrottare som Caster Semenya att åter genomgå hormonbehandling för att få tävla.

– Jag anser att det är en förutsättning för att vi ska få rättvis kvinnlig idrott, säger Bo Berglund, chefsläkare i Sveriges olympiska kommitté.

Sydafrikanskan Caster Semenya kommer att vara favorit till guldet på 800 meter vid friidrotts-VM i London senare i sommar. Hon kommer att ha en klar fördel av att hennes kropp producerar en hög mängd av det manliga könshormonet testosteron.

En ny studie som presenteras i British Journal of Sports Medicine och som utförts av forskare i Frankrike, visar att även hormoniella steroider som produceras på naturlig väg ökar idrottarens prestationsförmåga. Forskarna har mätt värdet på 1.332 kvinnliga idrottare i 21 grenar i samband med VM i friidrott 2011 och 2013. Resultaten visar att de med höga hormonvärden presterade bättre än de med lägre. På 800 meter var skillnaden i tid 1,8 procent. I slägga kastade de med högre värde 4,5 procent längre.

Två liknande studier vid Karolinska institutet, där svenska OS-idrottare deltagit, pekar åt samma håll.

– Det här visar att det finns ett tydligt samband mellan prestation och nivåer av anabola hormoner hos vanliga idrottare, säger Bo Berglund, en av forskarna i det svenska projektet.

Några få procents förbättring av prestationsförmågan kan tyckas lite, men Berglund menar den kan vara helt avgörande för var medaljer ska hamna.

Studien har samtidigt fått kritik eftersom den beställts av IAAF. Roger Pielke, amerikansk antidopningsexpert, skriver på Twitter att det finns motstridiga uppgifter i studierna och att resultatet i den franska undersökningen inte kommer att ändra något i förhållande till den dom som kom 2015 i Cas, idrottens skiljedomstol.

Caster Semenya är den mest kända idrottaren som hindrats av reglerna. IAAF:s nya regler överklagades av den indiska sprintern Dutee Chand till Cas, som rev upp IAAF-beslutet och beordrade förbundet att skaffa fram medicinska bevis.

Frågan har blivit starkt kontroversiell i friidrottsvärlden.

Efter att IAAF:s regler infördes började Caster Semenya prestera sämre, men när de upphörde förbättrades hennes tider igen, vilket bland annat förde henne till OS-guld i Rio i fjol.

Bo Berglund ser inte att det finns motsättningar mellan studierna och han tror att de medicinska rönen kommer att vara tillräckliga för att Cas ska ändra sitt beslut. Han säger att han personligen anser att det är nödvändigt att IAAF agerar eftersom idrottare som Semenya har sådana uppenbara fördelar.

– Om man fortsätter att tillåta det här kommer det att förstöra kvinnoidrotten, säger han.

Cas beslut väntas komma efter nästa månads VM-tävlingar.