Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 07:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sex-fragor-till-robin-nilsberth-sm-finalen-en-firmafest-utan-dess-like/

Sport

Sex frågor till Robin Nilsberth: ”SM-finalen en firmafest utan dess like”

Storvretas Robin Nilsberth. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sex frågor till Storvretas landslagsback Robin Nilsberth, 30, inför SM-finalen mot Falun i Globen.

Rätta artikel

Vad krävs för att ni ska försvara guldet?

– Vi har ett jäkligt bra lag och en finalseger bygger på att varje spelare gör det man är bra på och inte lägger över ansvaret på någon annan. Då kommer vi att vinna.

Förra året gick det väldigt lätt i finalen, 6–2. Har ni ett mentalt övertag på Falun?

– Det hoppas och tror jag. Men samtidigt är det en ny säsong och nya förutsättningar. Men vi känner oss starka och har gjort ett bra slutspel. Vi kommer från en bra insats i semin mot Dalen. 

Falun har slagit er två gånger i grundserien, betyder det någonting nu?

– För dem gör det säkert det. Men inte i någon av de matcherna delades det ut några medaljer. Men det bevisar att vi kan förlora mot Falun när vi inte är på topp. 

Vad blir det för matchbild, och vad kommer att avgöra finalen?

– Det är alltid ett tempo som är högre när vi och Falun möter varandra än mot andra lag. Naturligtvis kommer det att vara så nu också. Som vanligt är det omställningarna, kampen i målområdet och ”special teams” som avgör. I förra årets final var det vår tredjefemma som klev fram och avgjorde. Det bevisade att vi hade det bredare laget.

Det blir fullsatt i Globen. Vad betyder en SM-final för innebandyn?

– Mycket så klart, alla blickar riktas dit. Det är en firmafest utan dess like. Det är folk från hela landet som kommer och våra biljetter tog slut direkt. Men nu när det varit så tydligt att vi och Falun har varit bäst hade det lockat att spela en final i bäst av sju matcher.

Det är bara Storvreta och Falun som vunnit guld de nio senaste åren. Hur ska man tolka det?

– Framgång föder framgång och de bästa spelarna vill spela i de bästa lagen. Sedan tror jag att vi och Falun driver innebandyn, hur sporten ska spelas, hur man tränar och seriositeten. Det är lätt att säga att vi har de bästa spelarna, men det är bara att komma ner på våra träningar och se hur mycket det smäller och vilken kvalitet det är där.

Läs mer:

Spelaråsikter fick tränarna att sluta – nu är Täby i final

Årets spelare: ”Tycker jag förtjänar utmärkelsen”