Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Sex svenska golfbanor bland Nordens tio bästa

Visby Golfklubbs bana Kronholmen rankas trea bland Nordens golfbanor. En stor spel- och naturupplevelse vid havet och med Karlsöarna i blickfånget.
Visby Golfklubbs bana Kronholmen rankas trea bland Nordens golfbanor. En stor spel- och naturupplevelse vid havet och med Karlsöarna i blickfånget. Foto: Anders Sjöstrand

Sex svenska banor tar plats i topp-10, och tio banor i topp-20, när tidningen Golf Digest rankar de 100 bästa golfbanorna i Norden.

Bro Hof Slott GC, nordväst om Stockholm, behåller sin förstaplats sedan den förra rankningen gjordes 2016. Det är Bro Hofs flaggskepp, Europatourbanan Stadium Course, som rankas högst – men även andrabanan Castle Course får plats på den nordiska listan som nr 29.

Sverigetvåan Visby GK har med sin alltmer uppskattade bana på Kronholmen, 25 kilometer söder om Visby, avancerat från femte till tredje plats i Norden. Gotlandsbanan följs närmast av Stockholmsettan Ullna GC på fjärde plats och Skånes stolthet Falsterbo GK på femte plats i Norden.

Det är således fyra svenska banor i topp-5. Enda undantaget är danska nykomlingen Great Northern som går direkt in på andra plats. Banan på ön Fyn blev spelklar så sent som 2017, har ritats av golflegendaren Jack Nicklaus företag och är Danmarks största golfprojekt någonsin.

Det finns över 1.000 golfbanor i de fem nordiska länderna, varav drygt 450 i Sverige. Golf Digests expertjury har bestått av banarkitekter, proffsspelare, golfjournalister, specialister i golfresebranschen och andra utvalda banexperter. De har i första hand bedömt banornas design och arkitektoniska värden, men även konditionen på spelytorna, estetiken och omgivningarna.

Bro Hof Slott behåller förstaplatsen bland Nordens bästa golfbanor.
Bro Hof Slott behåller förstaplatsen bland Nordens bästa golfbanor. Foto: Erik Simander/TT

Här är topp-10 i Norden:

1. Bro Hof Slott GC, Stadium Course, Sverige

2. Great Northern, Danmark

3. Visby GK, 18-hålsbanan, Kronholmen, Sverige

4. Ullna GC, Sverige

5. Falsterbo GK, Sverige

6. Kytäjä Golf, South East Course, Finland

7. Holtsmark Golf, Norge

8. Kristianstads GK i Åhus, Östra, Sverige

9. Esbjerg GK, Marbaek, Danmark

10. Halmstad GK, Norra banan, Sverige

Av de 100 banorna är hälften, 50 stycken, svenska banor. Islands bästa bana, Keilir GK, rankas på 21:a plats.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.