Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Shekarabi om matchfixning: ”Staten abdikerade från sitt ansvar”

Matchfixning har blivit ett allt större problem inom svensk fotboll.
Matchfixning har blivit ett allt större problem inom svensk fotboll. Foto: Roger Turesson

Ett ökat konsumentskydd, tuffa tag mot matchfixning och 400 miljoner extra per år i statskassan. Det blir enligt regeringen konsekvenser av den nya spellagstiftningen.

Det var en lättad Ardalan Shekarabi (S) som på torsdagen presenterade det nya lagförslaget om en omreglerad spelmarknad. Civilministern konstaterade att detta är en process som varit en av de mest krävande under den rödgröna regeringens tre och ett halvt år vid makten. I sommar ska riksdagen rösta om propositionen och redan den 1 januari 2019 ska den nya lagstiftning som efterlysts av så många så länge vara på plats.

Läs mer: Matchfixning kriminaliseras och kan ge sex års fängelse

Det finns en stor politisk enighet kring detta lagförslag. Varför har omregleringen dröjt så länge?

– Den frågan bör du framför allt ställa till Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. För vår del satte vi igång arbetet direkt efter maktskiftet och sade att reformen skulle drivas igenom under mandatperioden. Nu har vi haft en väldigt konstruktiv dialog med de borgerliga partierna och de förtjänar all respekt för sin delaktighet i processen, säger civilministern.

Ni har tittat mycket på hur andra länder valt att omreglera sina spelmarknader. Norge har valt en annan väg som snarast syftar till att stärka monopolet. Varför väljer Sverige det här licenssystemet?

– För att den svenska spelmarknaden i dag domineras av utlandsbaserade spelbolag som har mer än 50 procent av den digitala marknaden och 25 procent av den totala marknaden. Monopolet har upphört för länge sedan i Sverige. Problemet är att lagstiftaren inte mäktat med att erbjuda medborgarna ett ändamålsenligt konsumentskydd.

Danmark är ett land som omreglerat, men där visar statistik att man tappat kanalisering (procentandel av spelet som görs hos licensierade bolag) från 95 till 85 procent. Finns det inte en risk att den svenska marknaden går samma öde till mötes?

– Vi vill inte att Sverige ska hamna där och därför har vi gett Statskontoret i uppdrag att direkt första dagen göra en uppföljning för att se vilka effekter reformen får. Vi kommer också att tillsätta utredningar kring hästnäringen och Svenska Spel. Men jag övertygad om att skattesatsen på 18 procent kommer att möjliggöra en hög kanalisering.

Konsumentskyddet har varit prioriterat område i omregleringen. I lagförslaget går ni längre än spelutredaren Håkan Hallstedt när det gäller spelbolagens bonusar. Varför?

– Vi ser att bonusar används av de kommersiella bolagen för att behålla problemspelare. Därför kommer bonusar bara att tillåtas vid första speltillfället. Vid sidan av det har vi byggt in skyddsmekanismer i systemet som maxbelopp som går att spela för, en panikknapp så att man ska stänga sig ute samt skärpta regler när det gäller spel på kredit.

Organisationer som arbetar mot spelberoende larmar om att problemet har ”flyttat in i pojkrummet” och kryper ner i åldrarna. Hur skyddar den här lagen de unga från att ramla in i dessa problem?

– Vi inför många restriktioner när det gäller marknadsföring, bland annat mot sådan som riktar sig mot minderåriga. Det införs krav på att marknadsföringen ska vara måttfull, vilket verkligen inte är fallet i dag. 

Läs mer: ”De ställde en Ica-kasse med kontanter på bordet” 

Åtgärder mot matchfixning är en del av lagförslaget. Din partikollega Kent Härstedt slog larm om problemet redan 2012. Har Sverige suttit och sovit när det gäller matchfixning?

– Har man inte kontroll på marknaden får man problem. Svenska staten abdikerade under en tioårsperiod från sitt ansvar och en av de stora effekterna har varit att matchfixning kommit in i vårt samhälle som ett fenomen. Det här handlar om hela tilliten i samhället, där matchfixning blir en symbol för att vi har oärliga tävlingar. Nu föreslår vi skärpta rättsliga åtgärder där matchfixning kriminaliseras och kan ge upp till sex års fängelse, men vi ger också den nya myndigheten Spelinspektionen möjlighet att stoppa viss vadhållning. Företagen får skyldighet att jobba med att kartlägga matchfixningsförsök. 

Sverige är ett av få medlemsländer som inte skrivit under Europarådets konvention mot matchfixning. Den tidigare idrottsministern Gabriel Wikström sade när han tillträdde 2014 att Sverige ska skriva på konventionen, men fortfarande finns ingen underskrift. Varför?

– Det är inte mitt ansvarsområde, men jag tycker inte att vi kan göra en större markering kring hur allvarligt vi ser på den här frågan än vi har gjort i dag.

Riksidrottsförbundet har velat ha ett förbud mot vissa spelformer, som till exempel antal hörnor och varningar i matcher liksom spel på ungdomsserier. Ni vill ge Spelinspektionen rätt att stoppa vissa spelobjekt, men det blir inget generellt förbud. Varför?

– Det är svårt att göra det i lagform, men myndigheten får makt att utfärda sådana föreskrifter. Spelaktörer har velat att vi inte ska gå så långt, men vi har valt det eftersom vi tror att det är viktigt att myndigheten har befogenhet att ingripa om vi ser olämpliga spelobjekt.

Finns det inte en risk att den här typen av spel då försvinner till de olicensierade bolagen?

– Det är just den typen av bedömningar som myndigheten måste göra.

I dag finns exempel på illegala spelsajter på nätet. Hur kommer lagförslaget att komma åt det illegala spelet?

– Spel utan licens kommer att vara illegalt och kriminaliseras och vi får rätt höga straffsatser. Vi inför också transfereringsbegränsningar så vi använder det finansiella regelverket för att stoppa betalningar till olagliga aktörer.

Vad kommer det här lagförslaget på sikt att innebära för statens intäkter från spel?

– Vår bedömning är att det ger ett plus på 400 miljoner per år via intäkter från företag som i dag står utanför systemet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.