Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/shekarabi-spelbranschen-maste-ta-sitt-ansvar/

Sport

Shekarabi: Spelbranschen måste ta sitt ansvar

”Det är inte säkert att alla spelbolag uppfattat att skyddet mot matchfixning går före deras rätt att erbjuda spel på riskfyllda spelobjekt”, säger civilminister Ardalan Shekarabi med anledning av Svenska fotbollförbundets anmälan av tio spelbolag. Foto: Elin Åberg

– Skyddet mot matchfixning går före spelbolagens rätt att erbjuda spel på riskfyllda objekt. Det är inte säkert att alla bolag har uppfattat den signalen.

Det säger civilminister Ardalan Shekarabi i en kommentar till Svenska fotbollförbundets anmälan av tio spelbolag.

Enligt förbundet visar stickprovskontroller att bolagen i 18 fall brutit mot förbudet att erbjuda spel på matcher där majoriteten av deltagarna är under 18 år.

Ardalan Shekarabi, ansvarig minister för den omreglering av spelmarknaden som genomfördes vid årsskiftet, reagerar starkt på uppgifterna och säger att regeringen inte kommer att tolerera att det begås brott mot den lagstiftning som har till syfte att bekämpa matchfixning.

Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, menar att resultatet av kontrollen visar att spelbolagens självreglering på området inte fungerar. Hur ser du på det?

– Vi har i lagstiftningen förutsett detta och gett makt till myndigheten (Spelinspektionen) att utfärda föreskrifter som bland annat innebär förbud mot spel på ungdomsmatcher och vissa lägre divisioner. Jag har sagt till spelbolagen att vi menar allvar och skulle det visa sig att det behövs ytterligare åtgärder från regeringen så kommer vi att vidta dem.

Men hade det inte varit enklare förbjuda spel på ungdomsmatcher från början?

– Nu har vi gett den makten till myndigheten, men jag kommer inom kort att redovisa hur vi tycker att arbetet med utfärdandet av föreskrifter går. Jag kan säga att vi ser en direkt koppling mellan arbetet med att förebygga och bekämpa matchfixning och en begränsning av de känsliga objekten.

Hur ser du på Fotbollförbundets krav på omedelbara åtgärder?

– Under hela den här resan har jag haft en bra dialog med Riksidrottsförbundet, Fotbollförbundet och Ishockeyförbundet och den kommer att fortsätta. Är det så att Fotbollförbundet har förslag på ytterligare åtgärder är vi mycket lyhörda.

Nyligen kritiserade du spelbolagen för alltför omfattande och aggressiv spelreklam. Är du beredd att även ”ta dem i örat” när gäller överträdelser kring spelobjekten?

– Självklart uppmanar jag branschen att ta ett ansvar i kampen mot matchfixning och följa lagstiftningen som kräver aktiva åtgärder från bolagens sida. Sedan har vi som sagt gett makten till Spelinspektionen att utfärda tvingande föreskrifter.

Tror du det kan vara så att spelbolagen skärper sig först när de fått sanktioner?

– Poängen med sanktioner är att bolags beteende påverkas. Skyddet mot matchfixning går före bolagens rätt att erbjuda spel på riskfyllda objekt. Det är inte säkert att alla bolag uppfattat det, men det är vårt att upprepa.

Hur bedömer du att kampen mot matchfixning går?

– Det har hänt mycket de senaste fyra månaderna med Spelinspektionen och Matchfixningsrådet, som har till uppgift att följa utvecklingen och förbereda beslut. Strukturen är på plats på rekordtid och nu ska åtgärder börja vidtas.

Läs mer: Satsade 26.000 kronor på egna lagets match