Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Shiffrin har medaljerna i en strumpa – Hansdotter planerar ”Frida-museum”

Frida Hansdotter och Mikaela Shiffrin har olika planer för sina medaljer.
Frida Hansdotter och Mikaela Shiffrin har olika planer för sina medaljer. Other: Daniel Stiller/Bildbyrån

PYEONGCHANG. Mikaela Shiffrin har sina medaljer i strumpor. Frida Hansdotter ska skapa ett ”Frida-museum”.

Här svarar slalomstjärnorna på samma frågor inför fredagens OS-drama i Pyeongchang.

Hur mycket press känner du?

Mikaela Shiffrin: ”Jag känner inte press på grund av att jag är en favorit eller utifrån. För mig kommer pressen mest från mig själv, och det är faktiskt den största pressen. Men visst, jag vill ha medalj och jag vill ha medalj i många discipliner. Men jag vet att alla andra vill ha det också. Vad det handlar om är att fokusera på rätt saker. Då har jag en bra chans.”

Frida Hansdotter: ”Man sätter ju press på sig själv, så är det, men jag känner ingen mer press än så. Det är mer att jag tycker att jag har bra åkning och att jag har visat att jag kan leverera. Jag känner inte att det skulle bli en ny situation om jag skulle ligga topp-tre efter första åket. Det tycker jag är skönt.”

Foto: DANIEL STILLER

Hur stor del av skidåkningen handlar om det mentala?

Mikaela Shiffrin: "Den mentala biten inom skidåkning tror jag faktiskt är underskattad. Nu har jag börjat prata med en mental coach. Det är viktigt att känna att jag inte bara är här för att vinna utan för att jag älskar skidåkning. Det är det jag fokuserar på nu på start. Annars är det så lätt att hamna ur spår.”

Frida Hansdotter: ”Det är det som skiljer på topplaceringarna, just att ha det mentala. Men jag har aldrig haft någon mental coach och har aldrig känt att jag behövt någon heller. Jag älskar ju att tävla och tycker inte att tävlingar är ett problem. Jag har mina nära och kära att prata med om jag skulle ha något problem.”

Var har du dina medaljer?

Mikaela Shiffrin: ”Jag har dem i strumpor! Jag hörde det inför Sotji att det är bra sätt att förvara dem. Då kan jag packa undan dem någonstans. Jag ska inte säga exakt var jag har OS-guldet, men det är i en strumpa. Medaljer och pokaler är ett sådant bevis på allt arbete jag har lagt ner, det är liksom en symbol för den delen av mitt liv. Som när jag var 18 år och gick in i mitt första OS... guldet därifrån symboliserar alla känslor jag hade när jag tog det.”

Frida Hansdotter: ”Just nu ligger de nedpackade, men jag håller på och ska fixa ett litet prisskåp hemma i min gäststuga. Jag tror att det ska bli ett litet ”Frida-museum” för de som ska komma och gästa mig.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.