Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Shiffrin vann i comebacken

Mikaela Shiffrin vann i comebacken. För Frida Hansdotter blev det ”bara” en sjätteplats.
Mikaela Shiffrin vann i comebacken. För Frida Hansdotter blev det ”bara” en sjätteplats. Foto: Alessandro Trovati/AP

Hon kom tillbaka, sågs och segrade. Mikaela Shiffrin åkte slalom som om hon aldrig varit borta och vann utan större problem i Crans Montana.

Frida Hansdotter, som leder slalomcupen, låg på andra plats efter första åket men tog sig - för ovanlighets skull – inte upp på pallen.

Mikaela Shiffrin ådrog sig en ledbandsskada i Åre i december. Hon trodde själv att säsongen var över men rehabiliteringen gick bättre än väntat och på måndagen gjorde hon tävlingscomeback.

– Jag tänkte: ”Nu eller aldrig”, sa hon med ett leende i segerintervjun.

Det såg ut som att amerikanskan åkte lite försiktigt i första åket. Frida Hansdotter, med startnummer 1, var i ledning och Shiffrin var till en början efter svenskan men in mot mål släppte hon handbromsen och tog ledningen med 27 hundradelar.

I andra åket var det flera topp tio-åkare som misslyckades genom uråkningar eller som i Hansdotters fall inte var tillräckligt snabba. Shiffrin hade 79 hundradelar till godo på fransyskan Nastasia Noens när hon gav sig iväg ut i backen. Visserligen tappade amerikanskan något in mot mål men vann ändå med 45 hundradelar. Segern var Mikaela Shiffrins 17:e i slalom i världscupen.

– Jag hade lite tur, jag slapp dimman och kunde se banan och det var ju lättare för mig än för en del andra, men så kan det vara i den här sporten, sa Shiffrin.

Frida Hansdotter körde för sin sjunde pallplats den här vintern, men noterade i stället sin sämsta placering med en sjätteplats, 73 hundradelar efter Shiffrin.

– Hon hade lite misstag och det var lite dåliga förhållanden, både sikten och underlaget. Hon blev lite störd på toppen i andra där det var ruffigt men över lag en bra insats, säger tränare Calle Enocsson till Dagens Nyheter.

Turligt nog för cupledarinnan så hade även de värsta titelkonkurrenterna inte sina bästa dagar. Slovakiskan Veronika Velez Zuzulova, tvåa i sammandraget, blev tia på måndagen och tjeckiskan Sarka Strachova, trea totalt, blev sjua.

Anna Swenn-Larsson blev bästa blågula åkare på femte plats, en uppåkning från första åkets tolfteplacering. Femteplatsen är hennes bästa placering för säsongen.

– Anna gjorde jobbet jättebra. Hon var lite överallt i första men ville åka fort. I andra fick hon ihop det bättre, säger Enocsson.

Emelie Wikström slutade på 20:e plats. Både Maria Pietilä-Holmner och Lisa Blomqvist åkte ur i första åket.