Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Silver-Emma” inför OS: Alla idrotter behöver städas upp

Foto: Jessica Gow/TT

I många år har cykelsporten tvingats leva med snack om dopning.

Men inför sommarens OS är det i stället friidrotten som har hamnat i rampljuset.

”Friidrotten har väl hamnat där cykel var för kanske fyra år sedan. Alla idrotter behöver städas upp”, säger svenska cykelstjärnan Emma Johansson, i en stor intervju med DN inför Rio.

På ett sätt är det skönt, tycker Emma Johansson. När den eviga frågan om dopning kommer upp kan hon inte låta bli att skämtsamt skratta till:

– Friidrotten har ju tagit över det där nu, säger hon.

– Skönt att det inte bara är prat om cykel.

Med OS inte ens ett halvår bort är ”silver-Emma” – smeknamnet hon har fått leva med sedan OS-medaljen 2008 – mitt inne i karriärens sista stora satsning.

Under en lång karriär har Emma Johansson på nära håll sett hur dopningsskandaler skakat cykelsporten. Att det nu är friidrotten – med avslöjad systematisk dopning i Ryssland och skandaler inom det internationella förbundet – som står i fokus överraskar egentligen inte, tycker hon.

– Nej, tyvärr så existerar det ju överallt. Men det är inget jag tänker på, säger Johansson när DN träffar henne under OS-uppladdningen.

– Det är ju så långt ifrån där man är själv. Ska man gå runt och tänka på att alla dopar sig hela tiden… det funkar liksom inte.

Hon tillägger:

– Friidrotten har väl hamnat där cykel var för kanske fyra år sedan. Alla idrotter behöver städas upp, så det är bra att det blir gjort. Förhoppningsvis kan det bli helt rena idrotter framöver. Det är det man drömmer om.

32-åringen har dock fler drömmar än så.

I Rio i sommar ska silver förvandlas till guld. Och efter dessutom fem VM-medaljer, men ingen titel, drömmer Johansson om att äntligen få stå överst på pallen.

– Man drömmer ju givetvis stort och man satsar stort när man har lagt ner så mycket tid under så många år, säger hon.

– Det är ju guldmedaljen som hägrar.

Det är din sista stora satsning, hur känns det?

– Det känns väldigt bra faktiskt. Jag ska inte säga att jag var orolig för den här vintern, men jag undrade ändå hur det skulle kännas med motivationen.

– Men det var länge sedan jag var motiverad.

Men det går inte så bra att du känner att du vill satsa vidare?

– Det är klart att jag älskar idrotten och att jag älskar det liv jag lever. Det är få förunnat att få göra det man älskar som ett arbete, men jag ser även fram emot det som kommer efter, med familj och kanske barn, säger Emma Johansson.

– Någon gång är det liksom dags att sluta. Jag känner att jag mer och mer börjar tänka på andra saker, att jag börjar bli äldre och att ”det andra livet” kommer närmare.

På frågan om hon på något vis vill stanna kvar inom idrotten tillägger stjärnan på sin norskklingande svenska:

– Jag har ju 2017 på mig att finna ut vad jag vill göra. Jag har bestämt mig för att ta ett år där jag kommer trappa ner och göra saker jag aldrig har haft tid till förut. Givetvis hade det varit kul att vara kvar i idrotten, men det kan också vara skönt att bara få vara hemma och vara lite normal.

Men först är det alltså OS i sommar som gäller.

Johansson, som redan har fått sin biljett av Sveriges olympiska kommitté, siktar högt. Däremot blev årets säsongspremiär ingen höjdare.

Svenskan slutade på 34:e plats i Tour of Qatar i början av februari, men förklarade resultatet med att hon nyligen bytt proffsstall och behöver tid på sig att anpassa sig till nya lagkamrater.

Varför bytte du stall, från australiska Orica till belgiska Wiggle High5?

– Det var egentligen många faktorer som spelade in.

– Jag hade varit tre år med Orica och trivdes väldigt bra, men någonstans så är det lätt att bli bekväm.

– Sen hade jag ju inte det starkaste laget i Orica heller, vilket gjorde att jag var i en situation där jag var tvungen att köra defensivt. Det är inget jag gillar. Nu har vi ett starkare lag på papperet vilket jag tror jag är positivt. Då kan jag komma till OS med ett offensivt huvud.

Du har ju testat OS-banan i Rio. Passar den dig?

– Ja, jag testade den förra hösten, 2014. Banan är jättetuff, det är väldigt tuffa, branta och långa backar. Det passar mig. Men det kommer vara jätteviktigt att vara i toppform.

Hur tjatigt har det varit att vara ”silver-Emma”?

– Nu är det ju länge sen, och faktiskt känns det inte som jag går under det namnet längre. Sen blev det ju ingen ”jättehit” i London heller (sexa)... Men det är klart att jag önskar mer.

Du vill radera ut det epitetet en gång för alla?

– Ja, precis, det hade varit skönt, säger Johansson och skrattar.

Nej, London-OS 2012 blev inte som den svenska cykelstjärnan hade tänkt sig. En trafikolycka i januari samma år, där Johansson bröt båda nyckelbenen, förstörde mycket av uppladdningen.

– Under de senaste åtta åren är väl 2012 det sämsta året som jag har haft, säger hon.

Hur går man vidare efter det?

– Jag tror man blir starkare av motgångar.

– Jag hade ju London som mitt stora mål, men sen kände jag att jag inte kunde sluta så där. Jag kände att jag måste få en ny chans, jag måste få en ärlig chans till att faktiskt prestera på topp.

I Rio i augusti får Emma Johansson just den chansen. I karriärens sista stora framträdande.

Fakta. Emma Johansson

Född: 23 september 1983.

Sport: Cykel.

Främsta mästerskapsmeriter: OS-silver 2008 (linjelopp), VM-silver 2013 (linjelopp) och 2014 (lagtempolopp), VM-brons 2010 (linjelopp), 2013 (lagtempolopp) och 2014 (linjelopp).

Aktuell: Jagar OS-guld i karriärens sista stora mästerskap, i Rio de Janeiro i sommar.