Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/simforbundet-efter-kritiken-vi-fortsatter-forsvara-tavlingskalendern/

Sport

Simförbundet efter kritiken: Vi fortsätter försvara tävlingskalendern

Sarah Sjöström en av de som uttryckt kritik mot Fina.
Sarah Sjöström en av de som uttryckt kritik mot Fina. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Internationella simförbundet har fått hård kritik från flera av sportens största stjärnor efter att en tävling stoppades.

Nu lovar Fina att ”förbättra och modernisera” sig.

Malena Johansson
Rätta artikel

I ett uttalande till BBC säger förbundet att en ”innovativ” ny tävling som ska locka de bästa idrottarna planeras sjösättas nästa år.

Samtidigt säger förbundet att det kommer att ”fortsätta göra allt för att försvara och förbättra tävlingskalendern och främja en harmonisk utveckling av den”.

Svaret från Fina kommer efter att många simmare visat stort missnöje med att en tävling i Turin, tänkt som starten för vad som skulle bli den nya tävlingsligan International Swimming League, ställdes in i november på grund av förbundets hot.

– Jag är jätteledsen över att det blev så här. Man får en känsla av att Fina bara vill visa vilken makt de har, sade Sarah Sjöström till DN när det var klart att tävlingen inte kunde arrangeras.

OS-guldmedaljören Katinka Hosszu har sagt att Fina befinner sig i ”kaos”. Bland andra australiensiskan Cate Campbell har också varit mycket kritisk.

– Jag är medveten om att det här troligtvis kommer att ställa till problem för mig, men jag tycker att det måste sägas. Det är många människor som blir väldigt rika på simning, men det är inte simmarna, sade hon till den australiska tidningen The Daily Telegraph.