Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 10:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/simone-biles-skrev-historia-i-gymnastik-vm/

Sport

Simone Biles skrev historia i gymnastik-VM

Simone Biles. Foto: AP

Simone Biles inledde jakten på guldmedaljer vid gymnastik-VM i Stuttgart med att skriva historia. Den amerikanska världsstjärnan satte en perfekt baklänges dubbelvolt med trippelskruv i fristående, något som aldrig har gjorts i ett internationellt mästerskap tidigare.

TT Text

Därmed kommer hoppet i fortsättningen att bära hennes namn och kallas ”Biles II”. Det är det tredje hoppet som gymnastikens fixstjärna har fått uppkallat efter sig under 22-åringens karriär.

Amerikanskan har tagit 14 guld och sammanlagt 20 VM-medaljer hittills. Fyra till och hon slår vitryssen Vitalij Sjtjerbo, som samlade på sig 23 stycken under sin karriär på 90-talet. Biles vann även fyra guld och ett silver vid OS i Rio de Janeiro 2016.

Biles gjorde sin baklänges dubbelvolt med trippelskruv i kvalet i VM, där hon var fullständigt överlägsen. Hennes totalpoäng på 59,432 var mer än 2 poäng bättre än tvåan i kvalet, landsmaninnan Sunisa Lee. Därmed är Biles klar för finalen i mångkampen, liksom de fyra grenfinalerna i slutet av nästa vecka.

Men innan dess avgörs lagfinalen på tisdag, där USA är storfavorit.

Simone Biles kommer till VM bara en dryg månad efter att det blivit känt att hennes bror Tevin Biles-Thomas åtalats misstänkt för att ha mördat tre personer och skottskadat ytterligare två i samband med ett bråk på nyårsafton förra året.

Svenskorna Jonna Adlerteg och Jessica Castles, som kvalade under fredagen, slutade på 75:e respektive 90:e plats och missar finalerna.