Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sista chansen för Hammarby att täta luckorna i defensiven

Hammarby har släppt in 15 mål i de två kvartsfinalmatcherna mot Sandviken. Robert Rimgård hoppas på bättring. ”Vi ska åka till Sandviken och ge dem en jäkla match – för klubben, fansen och för vår egen skull”, säger backen.
Hammarby har släppt in 15 mål i de två kvartsfinalmatcherna mot Sandviken. Robert Rimgård hoppas på bättring. ”Vi ska åka till Sandviken och ge dem en jäkla match – för klubben, fansen och för vår egen skull”, säger backen. Foto: Roger Turesson

Hammarbys försvarsspel har havererat i matchserien mot Sandviken i bandyslutspelet: åtta baklängesmål i den första matchen – sju i den andra.

På torsdagen måste ”Bajen” täta luckorna och vinna för att stanna kvar i kvartsfinalserien.

Knappt ett dygn efter den smärtsamma förlusten mot Sandviken i match två tränade Hammarby på Zinken. Kanske var det den sista gemensamma träningen för säsongen.

De flesta har redan räknat ut Hammarby.

– Vi ska åka till Sandviken och ge dem en jäkla match – för klubben, fansen och för vår egen skull, säger försvarsspelaren Robert Rimgård inför ödesmatchen.

Efter 15 insläppta mål på två matcher låg de sista förberedelserna på försvarsspelet.

– Det är naturligtvis aldrig okej att släppa in så så många mål vi gjort när vi pratat om att släppa in max tre per match, säger Robert Rimgård besviket.

Han försöker hitta förklaringen till att det som varit Hammarbys adelsmärke, ett kompakt och tajt försvar med en drös fysiskt starka spelare, plötsligt inte fungerar.

– Jag vet inte vad jag ska svara. Hade man kunnat sätta fingret på problemet hade vi redan gjort något åt det, säger han.

Nu måste Hammarby försöka mobilsera all kraft till torsdagens match i Göransson Arena. Sandviken leder med 2–0 i matcher.

– Vi måste ta den här chansen och försöka glömma det som varit. Det spelar ingen roll att vi släppt in 15 mål på två matcher. Vi måste hitta ett sätt att vinna matchen. Det är på torsdag vårt fokus ligger, säger Robert Rimgård.

Hammarby har spelat åtta raka matcher utan seger och måste nu bryta mönstret.

– Jag hoppas vi hittar ett sätt att bli samstämda och att vi hjälper kompisen bredvid. Om det handlar om att spela fysiskt eller inte vet jag inte.

Bajen kommer utan energispelaren David Pizzoni Elfving i torsdagens ödesmatch som är avstängd efter det grova matchstraffet på Zinken i tisdags.

– Det är ett tungt avbräck och han betyder oerhört mycket för vår energi och fysik. Men jag är övertygad att den som får spela på Davids plats kommer att vara laddad och bidra med det han kan, säger Robert Rimgård.

Samtidigt som Hammarby kämpar i motgång firar Sandvikens offensiva stora triumfer. I elitserien slutade matcherna Hammarby och Sandviken oavgjort.

I slutspelet har det varit klasskillnad. Sandviken har varit effektivt.

– Tittar man laguppställningen är det inte så konstigt med anfallare som Christoffer Edlund, Erik Pettersson och Patrik Nilsson. Att de gör mål när de får chanserna hade vi räknat med, men vi hade inte tänkt ge dem så många bra chanser, säger Robert Rimgård.

Fakta. Hammarbys vinstlösa svit

Hammarbys senaste seger var mot Tillberga (7–3) på Zinken den 13 januari. Därefter har det blivit åtta raka matcher utan vinst:

15 januari: Sandviken (b) 4–4

20 januari: Edsbyn (h) 2–5

22 januari: Vänersborg (b) 6–6

12 februari: Bollnäs (h) 2–7

14 februari: Broberg (b) 1–2

16 februari: Västerås SK (h) 4–5

Kvartsfinaler:

20 februari: Sandviken (b) 4–8

23 februari: Sandviken (h) 3–7

Rapport från en Bajenträning…

Var?

Zinkensdamms IP.

Hur många var med?

18 från A-laget och en spelare från juniorlaget.

Hur länge varade träningen?

50 minuter.

Hur var vädret?

Ett par plusgrader, perfekt inbjudande is och solnedgång över Söders höjder. Mäktigt.

Vilka ledde träningen?

Stefan Erixon och Anders Östling – Bajens nya tränarpar som ännu inte har fått uppleva känslan av att vinna.

– Vi har en plan vi ska följa och så lite medstuds. Vi ska vara vassa, säger Stefan Erixon efter träningen och blickar fram mot matchen som kan bli säsongens sista.

Vem var mest ledsen?

En ångerfull David Pizzoni Elfving, som drog på sig grovt matchstraff mot Sandviken i tisdags och missar ödesmatchen, bad om ursäkt vid lagsamlingen.

Vad gjorde målvakten Patrik Hedberg?

Han fick börja träningen med att laga hjälmen – Sandvikens Patrik Nilsson träffade honom med ett tungt skott i masken senast.

Kom ispåsen fram?

Ja, Carl-Johan Rutqvist fick en smäll över ögat som fick kylas – och en skräckinjagande blåtira som minne. Något att skrämma Sandviken med?