Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 22:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sista-vm-turneringen-med-ganget-hyllar-familjen-med-nytt-trojnummer/

Sport

Sista VM-turneringen med gänget: Hyllar familjen med nytt tröjnummer

Mattias Samuelsson avslutar sin långa landslagskarriär med VM i Prag.
Mattias Samuelsson avslutar sin långa landslagskarriär med VM i Prag. Foto: Martin Flousek/Bildbyrån

Landslagsveteranen Mattias Samuelsson börjar se slutet på en lång och framgångsrik landslagskarriär.

Pågående VM-turneringen i Prag blir 35-åringens sista.

– Det finns andra saker i livet jag vill prioritera. Jag har svårt att se mig som VM-spelare om två år, säger innebandystjärnan som jagar sitt tredje VM-guld, nu med ett nytt tröjnummer på ryggen som har en speciell historia.

Hans Jansson
Rätta artikel

DN-sporten har träffat Sveriges mesta landslagsspelare genom tiderna för att prata om VM-drömmar och livet efter karriären.

Mattias Samuelsson gjorde sin VM-premiär i Prag för tio år sedan. Nu är han tillbaka i den tjeckiska huvudstaden för sitt sista internationella mästerskap.

– Kul att komma tillbaka till Prag där det började. Men jag har inte tänkt så mycket på det. Jag är bara glad att jag gett mig chansen att få spela ett VM till och chansen att vinna guld igen. Det är det jag tänker mest på, säger spelaren från Åkersberga som flyttade till Uppsala för tio år sedan.

VM-turneringen i Prag blir hans sjätte. Två guld och tre silver finns i samlingen.

Jag ser glöden i grabbarnas ögon och revanschlustan som är skön att ha.

Mattias Samuelsson tycker att förutsättningar för svensk revansch efter finalförlusten mot Finland för två år sedan i Riga är goda.

– Jag har en bra känsla. Vi kommer från ett år som varit bra spelmässigt. Vi har med oss bra självförtroende och jag ser glöden i grabbarnas ögon och revanschlustan som är skön att ha, säger Samuelsson som jobbar som bilförsäljare utanför innebandyn.

Den svenska veteranbacken älskar fortfarande att spela innebandy. Han brinner för sporten och beskrivs som väldigt seriös, en ledartyp som tar befälet både på och utanför planen.

– Mattias är en god ambassadör för sporten och en bra förebild för dagens ungdom. Vi har inte pratat något om vad som händer efter VM, säger förbundskaptenen Mikael Hill i en DN-intervju.

Hill hoppas att Samuelsson fortsätter.

Men nu pekar det mesta på att veteranen spelar sitt sista VM.

– Jag börjar komma upp i åren och det börjar slita, mest mentalt Jag har tre barn och en sambo som jag vill ge mer tid. Som innebandyspelare måste du även ha ett jobb för att klara dig. Jag vill även satsa mer på mitt arbete, säger 35-åringen.

Han fortsätter:

– Jag har varit rädd för att lägga av för tidigt. Men det känns som ett bra tillfälle att sluta nu.

Det är stort att spela för flaggan, det går knappast att ta på.

Hur ser du på dina elva år i lanslaget?

– De har varit fantastiska. Jag trodde aldrig att jag skulle få spela så många landskamper. Jag har fått tävla med likasinnade. Men jag hade gärna vunnit några fler titlar. Därför hade det varit häftigt om vi skulle vinna VM-guld i Prag.

...och dina 120 landskamper?

– Nu har det inte så stor betydelse. Men jag kommer säkert att vara stolt längre fram i livet. Det är stort att spela för flaggan, det går knappast att ta på. Men jag hoppas och tror att någon passerar mig i framtiden. Det är många bra spelare bakom.

Det är bara Sverige och Finland som vunnit VM-guld genom åren.

Nu möttes de nordiska grannarna redan i gruppspelet och den matchen vann Sverige med 5–4 sedan man vänt 2–4 inför den sista perioden.

– Det känns som en bra start på VM. Vi fick en tuff match direkt. Vi fick en bild av vad som funkade och inte funkade. Men vi och Finland känner varandras styrkor. Det finns inte så mycket man kan mörka, menar Mattias Samuelsson.

Sverige vann även som väntat match två i gruppspelet, mot Norge med 9–1 och mot Danmark med förnedrande 25-0

Sverige spelar kvartsfinal på fredag mot Slovakien, Tyskland eller Lettland.

Samuelsson spelar med ett nytt tröjnummer i sitt sista mästerskap.
Samuelsson spelar med ett nytt tröjnummer i sitt sista mästerskap. Foto: Martin Flousek/Bildbyrån

Även om Sverige och Finland är storfavoriter till VM-guldet närmar sig Schweiz och Tjeckien.

– Klart att de kan hota om guldet. Framför allt Schweiz har gått framåt sedan förra VM. De har slagit oss och Finland flera gånger. Tjeckien får säkert jättemycket energi av att spela på hemmaplan, säger Samuelsson som alltid haft nummer 13 på tröjan i blågult.

I Prag spelar han med nummer 25 på ryggen.

– Det är ett familjenummer. Min farbror hade det. Det är mitt sätt att tacka min familj för allt stöd jag haft genom åren och att jag inte tagit något för givet, säger Mattias Samuelsson.