Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sjarapova får både kritik och stöd

Foto: Damian Dovarganes/AP

Tre storföretag har dragit in sin sponsring till Maria Sjarapova.

Samtidigt går åsikterna isär kring tennisstjärnans positiva dopningstest. Frågan om idrottares eget ansvar har aktualiserats.

– Det här förändrar allt, inte bara tennisen, säger ex-tränaren Nick Bollettieri till BBC.

Reaktionerna har varit många sedan Maria Sjarapova på måndagen meddelat att hon ertappats med det förbjudna medlet meldonium.

Som så många andra är Nick Bollettieri – Sjarapovas tidigare tränare – chockad över att den ryska tennisstjärnan dopat sig och riskerar fyra års avstängning.

– Hon har alltid varit ärlig med allting, säger den 84-årige stortränaren och tillägger:

– Men alla är själva ansvariga för vad de gör.

Världsettan Serena Williams säger att hon är förvånad och chockad över nyheten men berömmer ryskan för hennes sätt att hantera situationen.

– Som Maria sade, hon tar fullt ansvar för det hon gjort. Det visar på mod och mycket hjärta, säger amerikanskan.

Den förra världsettan Jennifer Capriati är mer kritisk. Hon förstår inte varför Sjarapova över huvud taget ätit en medicin med meldonium.

”Vad är poängen med att ta en hjärtmedicin som hjälper ditt hjärta att återhämta sig snabbare om du inte har ett hjärtproblem?”, skriver den 39-åriga amerikanskan på Twitter.

Kläd- och skogiganten Nike, exklusiva bilföretaget Porsche och klocktillverkaren Tag Heuer har alla meddelat att de slutar sponsra Sjarapova.

Den 59-åriga tennislegendaren Martina Navratilova stöttar dock den femfaldiga grand slam-vinnaren.

”Sakta i backarna om Maria allihop. Jag har inte alla fakta, jag hoppas att det var ett oavsiktligt misstag, såvitt jag vet var grejerna lagliga fram till 2015”, skriver Navratilova på Twitter.

Efter att ha varit på bevakningslistan i ett år inkluderades substansen meldonium – som finns i hjärtmedicin – på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år.

Maria Sjarapova, för närvarande sjua på världsrankningen, testades under Australian Open i Melbourne i januari och uppger att hon använt meldonium – samma ämne som den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi nyligen testades positivt för.

Sjarapova hävdar att hon använt medlet sedan 2006 och inte kontrollerade listan med förbjudna preparat inför årets säsong.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, sade hon vid en presskonferens i Los Angeles i går.

Maria Sjarapova sade att hon samarbetar med Internationella tennisförbundet ITF och tar fullt ansvar för det hon gjort. Enligt hennes advokat riskerar 28-åringen avstängning i fyra år. Beroende på omständigheterna kan straffet bli lindrigare.

Ordföranden i Rysslands tennisförbund, Sjamil Tarpisjtjev, tror att straffet blir lindrigt och att Sjarapova fortfarande har chans att få spela i OS i sommar.

– Det här är nonsens. Idrottare tar vad deras fysioterapeuter råder dem till, säger han till nyhetsbyrån Tass.

ITF stänger av Sjarapova tills vidare från den 12 mars.