Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sjatte-raka-segern-for-sverige-i-handbolls-vm/

SPORT

Felfrie Pettersson gav Sverige sjätte raka segern

Daniel Pettersson jublar efter en av åtta fullträffar mot Portugal när Sverige tog sjätte raka VM-segern.
Foto: Adam Ihse/TT

GÖTEBORG. En hundraprocentig Daniel Pettersson blev matchvinnare när Sverige tog sjätte raka VM-segern. 32–30 mot Portugal innebar att hemmanationen tog Ungern med sig till slutspel.

Han satte åtta skott av åtta möjliga och var den stora anledningen till att Sverige fortsätter att gå som tåget i hemma-VM. Lagkamraterna var inte sena att hylla den felfrie kantspelaren.

– Han är en fantastisk kille som stöttar och alltid är glad för alla andra. Han gör alltid så stabila insatser och förtjänar att vara lite mer i rampljuset, sade kantkollegan Lucas Pellas.

Spelmotorn Jim Gottfridsson instämde:

– Jag vill verkligen lyfta fram honom. Han får inte de stora rubrikerna. Han gör kanske inte de snyggaste målen, men han bjuder alltid på mål och är stark i försvaret.

Huvudpersonen tog emot priset som matchens lirare och tackade lågmält kompisarna för berömmet.

– Det var snällt sagt. Jag är en väldigt lugn person. Jag gör mitt och försöker bidra så mycket jag kan till laget, sade Pettersson, som även bidrog defensivt med flera bollstölder när matchen stod och vägde.

Han fick chansen i startuppställningen, när förbundskapten Glenn Solberg möblerade om i laget och bland annat valde att vila målvaktsfavoriten Andreas Palicka.

Det blev en oväntat målsnål första halvlek, där nollan spräcktes först efter nästan fem minuters spel. Farten och intensiteten som präglat det svenska spelet under de fem första VM-matcherna fanns inte riktigt där.

Det blev bättre efter paus. Tobias Thulin kom in i stället för Mikael Appelgren i målet och Lucas Pellas ersatte Hampus Wanne, som inte hade sin bästa dag.

Thulins räddningar och Pellas kontringar gjorde att Sverige kunde gå fram till en femmålsledning. Portugal, som behövde minst en poäng för att ta sig till kvartsfinal, kröp närmare med ett framgångsrikt 7–6-spel, men nådde inte hela vägen.

När slutsignalen ljöd jublades det i det ungerska lägret. Tack vare seger mot Kap Verde i sista matchen och segern i inbördes möte med Island avancerade Ungern till kvartsfinal.

Dit var Sverige redan kvalificerat. Frågan är nu bara vem som blir motståndare på onsdag i Stockholm. Danmark och Egypten möts i en match om gruppsegern. Det finns även en teoretisk chans att det blir Kroatien.

– Om jag ska tippa tror jag att danskarna med stödet på läktarna tar det, sade Daniel Pettersson.

VM-debutanten Eric Johansson övertygade i den avslutande matchen i mellanrundan.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Det innebär sannolikt ett svenskt spel mot Egypten i Tele2 Arena. Frågan är om det blir med Pettersson i en fortsatt huvudroll. Magdeburgproffset har gett Glenn Solberg angenäma bekymmer.

Pettersson är inte bara vass från kanten utan även en säker straffskytt. Hampus Wanne, Lucas Pellas och Niclas Ekberg missade varsitt skott från sju meter mot Portugal.

– De andra har visat i tidigare matcher att de är fantastiskt säkra, så det är bara att fortsätta, sade Pettersson, blygsam på nytt.

Publiken i Scandinavium, fullsatt ännu en gång, hyllade sitt förlustfria landslag och sin felfrie matchvinnare lite extra. Han förklarade att han inte hade några problem med att kliva fram i rampljuset.

– Inga problem. Det är hur lugnt som helst, sade Pettersson, som såg en annan Eskilstunakille, VM-debutanten Eric Johansson, övertyga på nytt med sju mål.

Den sjätte raka segern gav både honom och laget extra självförtroende.

– Det ger en trygghet att vi kan spela fin handboll i sex matcher och det vill vi fortsätta att göra. Det är klart att det ger en extra trygghet, sade Pettersson.

Ämnen i artikeln

Handbolls-VM
Handboll
Göteborg
Västsverige

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt