Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sjostrom-ger-sig-in-i-kampen-om-miljonerna/

Sport

Sjöström ger sig in i kampen om miljonerna

Sarah Sjöström har bestämt sig för att simma den nya penningstinna ”Mästarserien”. Foto: Christine Olsson/TT

Efter viss tvekan har Sarah Sjöström bestämt sig. 

Hon kommer att ställa upp i Fina, Internationella simförbundets, nya serie där prispengarna är rekordhöga.

– Jag blev inbjuden till så många grenar att det hade känts dumt att tacka nej med tanke på vilka prispengar det är, säger Sarah Sjöström.

Malin Fransson
Rätta artikel

I svallvågorna efter höstens stora bråk mellan några av världens bästa simmare – bland andra Sarah Sjöström – och internationella simförbundet meddelade Fina i december mycket överraskande att de bestämt sig för att starta en ny serie. 

I den nya ”Mästarserien” ingår tre deltävlingar. Den första avgörs i Guangzhou i Kina den 27–28 april, den andra i  Budapest den 11–12 maj och den sista i Indianapolis 31 maj–1 juni.

Prispengarna i serien är rekordstora – den totala prissumman uppgår till drygt 35 miljoner kronor – och är ett svar på utbrytarligan ISL som också lockar med stora prispengar.

De höga prissummorna är också förbundets svar på simmarnas kraftiga kritik att alldeles för liten del av förbundets pengar kommer simmarna till del.

45 manliga simmare och 37 kvinnliga har bjudits in till tävlingarna. 

De simmare som har fått en inbjudan är medaljörerna från OS 2016, medaljörerna på VM 2017, världsrekordhållare och världsettor innevarande säsong.

En grenseger i ”Mästarserien” ger cirka 90 000 kronor i prispengar.  Det kan jämföras med cirka 13 500 för en grenseger i världscupen.

Ett världsrekord ger 180 000 kronor i rekordbonus.

Simmarna kommer också att få sina omkostnader i form av resor och hotell betalda, och för ovanlighetens skull kommer de också att få startpengar.

Sarah Sjöström är inbjuden i fem olika grenar 50, 100 och 200 meter frisim samt 50 och 100 meter fjäril.

– Jag tror knappt någon annan simmare är inbjuden i lika många grenar, säger hon.

Det som gjorde att Sarah Sjöström tvekade om hon skulle ställa upp var att beskedet om vilka datum och var deltävlingarna skulle avgöras kom sent.

När de blev officiella hade hon redan hade planerat vårens tävlingar, och dessutom ville hon vara säker på att få en längre träningsperiod.

Nu har hon fått ihop schemat, och då bestämde hon sig för att också säga ja.

Planen är att hon ska simma samtliga tre deltävlingar.

Tidigare i veckan kom också beskedet att USA:s Michael Andrew, som är en av de tre simmarna som stämde Fina efter deras försök att stoppa ISL-ligan, också tackat ja till att delta. Även ryska bröstsimmaren Julia Efimova har sagt ja.