Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sjostrom-kan-fa-tavla-om-em-medaljer-pa-hemmaplan/

Sport

Sjöström kan få tävla om EM-medaljer på hemmaplan

Sarah Sjöström har redan samlat på sig en hel hög med mästerskapsmedaljer, men hon har ännu inte fått chansen att göra det på hemmaplan. Nu kan det bli verklighet. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Svenska simförbundets planer på att arrangera ett internationellt mästerskap i Sverige för första gången på över 20 år tar allt fastare form.

– Tanken är att vi ska försöka få hit ett kortbane-EM, och troligtvis kommer det i så fall att avgöras i Stockholm, säger Dennis Fredriksson som är ansvarig för förbundets internationella tävling Swim Open.

Malin Fransson
Rätta artikel

– Vi tar hela tiden steg mot att arrangera ett mästerskap, och jag tycker att vi har kommit ganska långt. Tillsammans har Simförbundet, Stockholms stad och Stockholm Business bestämt sig för att titta på möjligheterna. Men även om alla är positiva är det här är en stor apparat som likväl kommer att ta sin tid, fortsätter han.

Som tidigast kan ett EM i Sverige bli aktuellt först 2023.

– Men det kan dröja till 2025 eller till och med till 2027. Jag hör ju själv att det låter som jättelångt fram, men det är som sagt en hel del saker som måste lösas, säger Dennis Fredriksson.

– Samtidigt är det klart att man gärna vill ha ett mästerskap när man har bra egna simmare som kan vara med, och för närvarande har vi ju Sarah (Sjöström) som vi så klart gärna vill se i ett mästerskap på hemmaplan. Dessutom har vi många yngre simmare som är på väg uppåt som kan bli inspirerade av att ha ett hemmamästerskap att satsa mot.

Blir det 2023 är chansen stor att den svenska publiken får se Sarah Sjöström, som då är 30 år, i bassängen. 

Dröjer det till 2025 kan det vara mer tveksamt, även om Sarah i en DN-intervju förra året berättade hur gärna hon ville simma ett mästerskap på hemmaplan.

Senast Sverige arrangerade ett simmästerskap var 1997 när kortbane-VM avgjordes i Göteborg.

Den här gången lär det dock bli Stockholm som blir värdstad.

– Ja, det är det vi tittar på nu. Stockholm har många fördelar som Arlanda och ett stort antal fantastiska hotell. Det är svårt för andra städer i Sverige att matcha det, men som sagt inget är bestämt.

Är Eriksdalsbadet enda alternativet eller tittar ni på möjligheten att bygga upp en tillfällig bassäng i till exempel Tele2 arena?

– Båda är fullt möjliga, och båda möjligheterna finns med i våra tankar.

Varför har ni valt ett kortbane-EM och inte ett långbane-EM?

– I och med att långbane-EM avgörs på sommaren är det ofta väldigt attraktivt. Det finns ett flertal duktiga långbanearrangörer vilket gör att konkurrensen om de mästerskapen är tuff.

– Vi tror att det kan vara något enklare att få ett kortbane-EM.

– Samtidigt vore det självklart väldigt kul med ett långbanemästerskap, så någon gång ger vi oss kanske på det också.

Kortbane-EM avgörs i december ojämna år. 2017 var det Köpenhamn som var tävlingsort och mästerskapet som avgjordes i Royal arena blev en publiksuccé.

– Ja, de fick till ett kanonarrangemang, och det inspirerade oss, säger Dennis Fredriksson.

Sedan starten 2016 har Dennis Fredriksson ansvaret för Svenska simförbundets internationella simtävling Swim Open i Stockholm.

Tanken med Swim Open var att tävlingen skulle ge en indikation på om Sverige var redo att arrangera ett internationellt mästerskap igen.

– Som arrangörer har Swim Open gett oss rejält med självförtroende. Nu vet vi att vi kan, säger Dennis Fredriksson.

Förra året var det över 1.000 simmare från 28 olika länder som deltog i Swim Open.

Årets tävlingar, som också är VM-kval för de svenska simmarna, kommer att genomföras 12-15 april.