Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 02:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sjostrom-om-os-flytt-allt-kanns-overkligt/

Sport

Sjöström om OS-flytt: ”Allt känns overkligt”

I en värld där allt förändras snabbt försöker Sarah Sjöström ändå hitta en vardag.
I en värld där allt förändras snabbt försöker Sarah Sjöström ändå hitta en vardag. Foto: Jonas Lindkvist

I fyra år har OS i Tokyo varit Sarah Sjöströms stora mål. Nu tyder allt på att OS skjuts fram.

På måndagskvällen sa Dick Pound från Internationella olympiska kommitténs (IOK) att OS inte startar den 24 juli.

– Allt känns overkligt, säger guldhoppet Sarah Sjöström.

– Tidigare har jag knappt hunnit reflektera över allt som händer, eller riktigt tagit in det. Men när jag i morse fick höra att Kanada och Australien inte tänkte skicka några deltagare till OS var det som om allt hann i kapp mig.

– När jag dessutom såg att Cameron van der Burgh (tidigare OS-guldmedaljör i simning) blivit sjuk blev det så tydligt att inget är viktigare än hälsan. Självklart ska hälsofrågorna prioriteras. Allt annat går att lösa.

Det är tidig morgon i Eriksdalsbadet.

På två av banorna tränar fem av simmarna som tillhör NEC, Nationella elitcentrat. Vid bassängkanten står tränarna Johan Wallberg och Carl Jenner.

Så långt är allting sig likt, men det är också det enda som är det.

I världen utanför härjar det nya coronaviruset, och de motionärer som elitsimmarna annars brukar få dela bassängen med går den här morgonen att räkna på en hand.

Sarah Sjöström och tränaren Johan Wallberg under måndagsmorgonens träningspass.
Sarah Sjöström och tränaren Johan Wallberg under måndagsmorgonens träningspass. Foto: Jonas Lindkvist

– Det här är en ny och unik situation för alla. För IOK, SOK, simförbundet, för våra tränare, för hela teamet som jobbar runt mig och självklart också för mig själv. Det är ju inte så att vi hade en backup-plan för hur vi skulle agera om det här hände, utan vi måste alla lära oss längs vägen, säger Sarah Sjöström.

Innan den tidiga träningen på måndagsmorgonen nåddes simmarna av beskedet att Kanada beslutat sig för att inte skicka några några idrottare till OS. I Kanada finns några av världens bästa simmare, bland annat Maggie MacNeil som var den enda som slog Sarah Sjöström i förra sommarens VM-final på 100 meter fjärilsim.

Det Internationella friidrottsförbundet vill inte heller se en OS-start den 24 juli i år. I ett brev till IOK skriver ordföranden Sebastian Coe att det varken är möjligt eller önskvärt att ha spelen i juli/augusti.

Även Australiens olympiska kommitté vill se en flytt, och har sagt åt sina idrottare att ställa in sig på att OS avgörs 2021.

Sarah Sjöström är klar med morgonens träningspass. På eftermiddagen väntar ett nytt.
Sarah Sjöström är klar med morgonens träningspass. På eftermiddagen väntar ett nytt. Foto: Jonas Lindkvist

Något som underströks när simsajten swimingworldmagazine.com mitt under Sjöströms träningspass berättade att det australiska simförbundet tagit beslutet att med omedelbar verkan stoppa all verksamhet inom sitt ”High performance program”.

Det innebär till exempel att en av Sarah Sjöströms tuffaste konkurrenter på frisim Cate Campbell inte längre har någonstans att träna.

– Vi har ju fördelen att vi kan fortsätta att träna, men många länder har ju inte längre den möjligheten. Med tanke på att många idrottare därför inte kan förbereda sig på ett bra sätt vore det naturligtvis orättvist om det blev ett OS, säger Sarah Sjöström.

Hur skulle det kännas om det blivit ett OS där vissa länder inte deltog?

– Inte bra.

Natten mellan söndag och måndag svensk tid öppnade Japans premiärminister Shinzo Abe för första gången för att spelen måste skjutas på framtiden. 

Trots att det inte arrangeras några tävlingar tränar Sarah Sjöström som vanligt.
Trots att det inte arrangeras några tävlingar tränar Sarah Sjöström som vanligt. Foto: Jonas Lindkvist

Och på måndagskvällen sa Internationella olympiska kommitténs (IOK) medlem Dick Pound till USA Today att beslutet redan är taget. Det är klart att OS inte kommer att starta den 24 juli, men inte klart när det i stället kommer att avgöras.

Mitt i allt står idrottarna, och väntar på definitiva besked.

– Jag försöker att inte spekulera för mycket, utan väntar in besluten och agerar först när jag vet. Men visst, just nu känns det som om det är ganska klart att OS blir uppskjutet, säger Sarah Sjöström.

– Jag förstår att så här stora beslut går det inte att ta från den ena dagen till den andra utan att de behöver tid på sig. Samtidigt längtar jag mest efter att få ett besked så att jag har något att förhålla mig till. Ovissheten är jobbig.

Trots osäkerheten fortsätter Sarah Sjöström och övriga simmare i NEC att träna på som vanligt – eller nästan som vanligt i alla fall.

– Just nu är inte syftet eller tanken med träningen att bli bättre, utan snarare behålla det vi har. Man kan väl säga att vi tränar för att hålla oss i form och för hälsans skull. 

Sarah fortsätter med ett skratt:

– Jag vill kunna fortsätta att äta goa grejer, och då går det inte att ligga på soffan hela dagarna.

I vanliga fall är det fullt med motionärer i bassängen när Sarah Sjöström tränar.
I vanliga fall är det fullt med motionärer i bassängen när Sarah Sjöström tränar. Foto: Jonas Lindkvist

Är det svårt att växla om på det sättet?

– Nej, jag tycker faktiskt inte det. Vill man ha en lång karriär tror jag att man måste klara av det. Det går inte att panga på hela tiden. Då ökar bara risken att bli skadad.

– När vi vet om och när det blir ett OS får jag lägga upp en ny plan.

– Men på torsdag och fredag kommer vi faktiskt att köra lite fartträning även om det mest är för skojs skull.

Är du orolig för att Eriksdalsbadet kommer att stänga?

– Nej, jag vet att de jobbar på att hitta andra alternativ för oss om det sker så det kommer säkert att lösa sig.

Sarah Sjöström fortsätter med ett nytt skratt:

– Gör det inte det får jag väl hoppa i sjön och simma. För träna måste jag.