Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sjostrom-om-rivalens-cancer-jag-blir-gratfardig/

Sport

Sjöström om rivalens cancer: ”Jag blir gråtfärdig”

Rikako Ikee har fått diagnosen leukemi. Foto: David J. Phillip/AP

Japans ”golden girl” Rikako Ikee har drabbats av cancer.

”Jag blir gråtfärdig när jag läser nyheten om min vän Rikako Ikee”, skriver Sarah Sjöström på Instagram.

18-åringen är Japans största guldhopp i bassängen inför hemma-OS nästa år, och Sarah Sjöströms största utmanare på 100 meter fjäril.

Men nu väntar en annan och viktigare kamp för tonåringen 

Malin Fransson
Rätta artikel

Rikako Ikee var på träningsläger i Australien tidigare i år, bland annat tillsammans med den svenska simmaren Michelle Coleman, när hon kände att något var fel.

Hon valde att avbryta träningslägret och åka hem i förtid.

Väl tillbaka i Japan konstaterade läkarna att Ikee drabbats av leukemi.

18-åringen meddelar själv beskedet via sociala medier:

”Efter att ha känt mig dålig skyndade jag mig tillbaka från Australien och efter tester har jag fått diagnosen leukemi. Jag kan fortfarande inte fatta det och jag är i ett förvirrat tillstånd”, skriver hon.

På tisdagsmorgonen lade Sarah Sjöström ut bilder på dem tillsammans under höstens träningsläger i Turkiet.

Den svenska simstjärnan är djupt berörd av beskedet och skriver:

”Jag blir gråtfärdig när jag läser nyheterna om att min vän Rikako Ikee diagnostiserats med leukemi. Jag skickar all min styrka och kärlek till dig!”

Sarah Sjöström har varit ohotad världsetta på 100 meter fjäril sedan 2013, men förra året presenterade sig för första gången på allvar en riktigt vass utmanare.

18-åriga Rikako Ikee hade varit riktigt snabb som junior och när hon  i asiatiska mästerskapen som första simmare tog sex guld visade hon att hon klarat av att ta steget upp till seniornivå .

– För mig har det varit självklart att det skulle komma fram fjärilsimmare som utmanar mig, och jag är inte ett dugg förvånad över att det är Ikee. I och med att OS avgörs i Tokyo 2020 visste jag att Japan skulle satsa hårt för att få fram ett gäng starka simmare tills dess, sa Sarah Sjöström till DN i höstas.

Under hösten tränade Sarah Sjöström och Rikako Ikee tillsammans i Turkiet, där Sarah har sin träningsbas stora delar av året.

I DN berättade Sarah vad hon hade lärt sig av tonåringen under det lägret:

– Det som är fint att se är att det inte ser ut som om hon tar i – trots att det går väldigt snabbt – när hon simmar fjärilsim. Med åren har jag börjat simma med mer power och styrka och jag vill gärna komma tillbaka till det där lätta som jag hade när jag var yngre. Så det är något av ett mål inför OS.

Några veckor senare möttes Sarah Sjöström och Rikako Ikee under en världscuptävling i Japan. 

Intresset för duellen mellan de två var stort. Det var nästan lika många journalister på plats under den tävlingen som under ett sim-VM.

Rikako Ikee fick hemmapubliken att jubla när hon slog storfavoriten Sjöström, och när 2018 var över var det Ikee som toppade världsårsbästalistan på 100 meter fjärilsim.

I juli i år skulle Sjöström och Ikee, som också är en duktig frisimmare, ha mötts i VM-bassängen i Sydkorea.

På sociala medier skriver japanskan att hon är fast besluten att besegra sjukdomen.

”Om den behandlas på rätt sätt är det en sjukdom som kan besegras. Jag kommer att ägna mig åt behandling och sträva efter att bli en ännu starkare Rikako Ikee.”

På Ikees Instagram-konto har flera simmare lämnat hälsningar, bland annat nederländskan Ranomi Kromiwidjojo och australiensiskan Madeline Grove.

Läs mer: Sjöströms konkurrent opererad för hål i hjärtat