Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sjostrom-redo-tavla-igen-blivit-mer-hemmakar/

SPORT

Sjöström redo tävla igen: ”Blivit mer hemmakär”

I helgen ska Sarah Sjöström dra på sig tävlingsbaddräkten igen. Tävlingen i Frankrike är hennes första tävling på sju månader.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Simstjärnan Sarah Sjöström är redo för första tävlingen på sju månader.

I helgen tävlar hon i Marseille.

– När man under en tid har dragit i handbromsen är utmaningen att hitta tillbaka till rutinerna, men nu känns det som om jag har gjort det, säger Sarah Sjöström.

Senast Sarah Sjöström tog på sig tävlingsbaddräkten var i mitten av augusti när EM avgjordes i Rom.

Till helgen är det dags igen – och det blir en rivstart. Efter det sju månader långa uppehållet kommer 29-åringen inom loppet av nio dagar ställa upp i tre tävlingar i Frankrike.

Första stoppet blir i Marseille.

Vad har varit det bästa med det här tävlingsuppehållet?

– När jag nyligen reste till Teneriffa för ett träningsläger blev jag påmind om hur lite jag har rest den senaste tiden. Vilket har varit skönt, inte minst med tanke på att vi har flyttat, säger Sarah Sjöström som förra sommaren blev husägare.

– Jag tror att alla vet vilken tid det tar att komma i ordning, och när man har flyttat blir man nog också mer hemmakär på något sätt. Så jag har haft några bra månader hemma, fortsätter hon.

Efter sommarens EM bestämde sig Sjöström för att dra i handbromsen. Hon fortsatte dock att träna – om än inte lika mycket som vanligt.

– Genom att ta två steg tillbaka under en period är jag övertygad om att det sedan går att ta tre steg framåt, har Sjöström tidigare sagt till DN när hon förklarade beslutet.

Första tävlingen skulle egentligen ha skett redan i januari, men den gången satte ett ryggskott stopp. Nu mår däremot 29-åringens kropp bra.

– Det gäller att sköta återhämtningen, se till att ta behandlingar, och vara noga med att kroppen är stark, säger Sarah Sjöström.

– Men oavsett vad jag gör kommer det ibland att göra ont i ryggen.

Har saker som återhämtning blivit viktigare med åren?

– Självklart är det så, men även när jag var yngre hade jag en del skavanker. Första gången som jag fick ryggproblem var faktiskt redan 2009.

– Det har sedan kommit och gått under hela min karriär, men som tur är väldigt sällan och det är inget allvarligt. När jag får ont varar det typ bara en vecka, sedan försvinner det.

– Många elitidrottare har nog någon typ av skavank, så jag skulle snarare säga att jag har haft tur med skador – armbågsbrottet undantaget men det berodde ju inte på simningen.

– Förklaringen till det tror jag är att jag är rätt duktig på att lyssna på min kropp, och låta den styra.

Den korta och intensiva simtouren i Frankrike blir Sjöströms första steg mot att vara i toppform i sommarens VM i japanska Fukuoka.

– Jag fick en bra träningsperiod på Teneriffa så nu ska det bli kul att dra i gång, och jag känner mig inte stressad eftersom jag inte behöver vara i superform direkt, säger Sjöström.