Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 19:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sjostrom-tanker-inte-abdikera-mot-japans-gyllene-flicka/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Sjöström tänker inte abdikera för Japans gyllene flicka

Sarah Sjöström, drottningen av fjärilsim, får i helgen tufft motstånd från japanska kronprinsessan under världscupen i Tokyo.
Sarah Sjöström, drottningen av fjärilsim, får i helgen tufft motstånd från japanska kronprinsessan under världscupen i Tokyo. Foto: Ju Huanzong/Xinhua/TT

Drottningen av fjärilsim mot kronprinsessan – i helgen möts Sarah Sjöström och Rikako Ikee när 50 och 100 meter fjärilsim avgörs i världscupen i Tokyo.

Intresset för stjärnduellen är stort.

– Det är nästan lika många journalister ackrediterade till den här tävlingen som det var under senaste VM berättar Sarah Sjöström.

Sarah fortsätter med ett skratt:

– Efter en träning här i Tokyo gick jag igenom mixade zonen och plötsligt kom ett 15-tal japanska journalister och ville intervjua mig. Det är man inte direkt van vid efter en träning.

Det stora intresset för världscuptävlingarna i Tokyo går att förklara med att simning i Japan är en stor sport.

Det stora intresset kring Sarah Sjöström har sin egen förklaring.

Till viss del beror det naturligtvis på att hon är en av sportens största stjärnor, men att alla japanska journalister vill prata med just henne går att härleda till en 18-åring.

I juli 2020 invigs OS i Tokyo och japanerna har redan börjat längta efter finalen på 100 meter fjärilsim – den halva distansen finns inte på OS-programmet.

Då hoppas de att Rikako Ikee – som redan nu kallas för ”the golden girl” i sitt hemland – ska utmana Sarah Sjöström i kampen om guldet.

– Ikee är helt klart den mest populära simmaren de har här i Japan, säger Sarah.

Efter stora framgångar som junior tog Rikako Ikee den gångna sommaren nästa steg i sin utveckling när hon blev den första simmaren som vann sex guldmedaljer under asiatiska mästerskapen.

Men det finns ett hinder som Rikako måste övervinna om hon ska få ta emot OS-guldet på 100 meter fjäril.

Den svenska fjärilsimmaren 25-åriga Sarah Sjöström har inga planer på att abdikera redan.

Under hösten har Sarah och Rikako tränat tillsammans under ett par veckor i Turkiet.

– Det som är fint att se är att det inte ser ut som om hon tar i – trots att det går väldigt snabbt – när hon simmar fjärilsim. Med åren har jag börjat simma med mer power och styrka och jag vill gärna komma tillbaka till det där lätta som jag hade när jag var yngre. Så det är något av ett mål inför OS, säger Sarah om Rikako.

Världscuptävlingarna i Tokyo inleddes på fredagen och redan i en av tävlingarnas första grenar 100 meter medley ställdes Sjöström mot Ikee.

I finalen var det dock en annan simmare som var snabbast. Världsrekordhållaren Katinka Hosszu från Ungern vann, men Sjöström pressade henne rejält och svarade för sin näst snabbaste tid någonsin. Rikako Ikee kom trea.

Men 100 meter medley var bara en aptitretare inför det som väntar. På lördagen avgörs nämligen 50 meter fjärilsim och på söndagen 100 meter fjärilsim.

För Sarah Sjöström är de här finalerna extra viktiga eftersom hon till skillnad från Rikako Ikee satsat på världscupen under hösten och därför jagar poäng, och Sarah fick en bra start i Tokyo när hon utöver andraplatsen på 100 meter medley också vann 50 meter frisim. Segertiden 23,26 var Sarahs fjärde snabbaste tid någonsin på distansen.

Världscupen avgörs i kortbana och när de två fjärilsimsstjärnorna 2020 möts i OS är det i långbana.

För Sarahs del kommer OS i Tokyo bli hennes fjärde OS, och hur mycket hon längtar efter det märks tydligt.

– Jag älskar Tokyo, så det är en dröm att OS avgörs här. Jag vet att allt kommer att fungera prickfritt, säger Sarah.

– Människorna här är så himla härliga. Jag tror aldrig att jag mött så många vänliga och hjälpsamma människor.

Läs mer: 

Sjöström brädad av japanska: ”Jag är ändå bäst”

Sjöström utmanas i kampen om miljonpotten

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.