Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sjostroms-konkurrent-skjuter-pa-comebacken-efter-hjartoperationen/

Sport

Sjöströms konkurrent skjuter på comebacken efter hjärtoperationen

Det blir ingen duell mellan den danska stjärnan Pernille Blume och Sarah Sjöström under tävlingarna i Stockholm. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

OS-guldmedaljören Pernille Blume skjuter på comebacken efter hjärtoperationen.

Danskan saknas i startfältet till Swim Open som avgörs i Stockholm med start på fredag.

– Jag ser fram emot när hon är tillbaka. Det är alltid kul när det blir nordisk kamp, säger Sarah Sjöström om en av sina tuffaste konkurrenter.

Rätta artikel

I februari meddelade danska simförbundet att Pernille Blume, som tog OS-guld 2016, i januari hade genomgått en hjärtoperation.

Redan i samband med VM 2017 hade Pernille för första gången haft känningar av nervstörningar i armen. Det visade sig att störningarna orsakades av ett litet hål i hjärtat

– Operationen har gått bra och jag är väldigt glad för att jag fick genomgå det här ingreppet. Efter utredning på sjukhuset fick jag reda på att jag haft en liten blodpropp, och i samband med det undersöktes också mitt hjärta. Då fann läkarna ett mindre hål som skulle täppas till via operation, berättade Blume i ett pressmeddelande.

Efter operationen har hon inte tävlat.

För några veckor sedan saknades hon i startfältet när de danska mästerskapen avgjordes, och hon kommer inte heller till start i de stora internationella simtävlingarna som avgörs i Stockholm med start på fredag.

Pernille Blume var anmäld till tävlingarna, men har strukit sig.

Hon tränar dock för fullt, och finns på plats i Stockholm eftersom hennes tränare Martin Truijens är där för att coacha några av sin övriga adepter i Swim Open.

I den enda större intervjun som Pernille Blume har gett efter operationen, till danska TV2, berättade hon om rädslan inför operationen.

– När något är fel med hjärtat är det tufft att hantera det mentalt, berättade hon.

Planen nu är att Pernille Blume ska vara tillbaka i tävlingsform lagom till att Finas nya mästerskapsserie drar i gång i slutet av april.

Där kommer hon och Sarah Sjöström tävla mot varandra på 50 och 100 meter frisim samt 50 meter fjärilsim.