Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sjöströms succé skapar sim-boom

Antalet medlemmar ökar, tävlingssimmarna blir allt fler, sponsorintäkterna ökar och tv-siffrorna från mästerskap likaså.

Jerringpristagaren, VM-guldmedaljören och världsrekordinnehavaren Sarah Sjöström lyfter simsporten till nya höjder.

Utmaningen för förbundet är att ta hand om alla nya som vill börja simma.

Sträckan som Sarah Sjöström ska gå är drygt tio meter, men den tar henne nästan en kvart.

Alla som ser att det är Sarah Sjöström som är på besök i Hylliebadet i Malmö vill prata med henne.

De något äldre vill gratulera till Jerringpriset medan de yngre vill ha en autograf eller ta en selfie.

– Jag börjar vänja mig vid uppmärksamheten men det kan fortfarande kännas en aning märkligt. Ibland händer det att ingen säger något utan jag bara märker hur de tittar på mig. Min första tanke då är att jag har märkliga kläder på mig eller har smuts i ansiktet, säger Sarah Sjöström med ett leende.

– Efter mitt första Jerringpris kunde folk komma fram ett halvår senare och säga grattis till det. Det var helt fantastiskt.

Samma vecka som Sarah fick ta emot Jerringpriset, Bragdguldet och utmärkelsen som årets idrottskvinna, väntade säsongens första tävling hemma i Sverige.

I Hylliebadet i Malmö har i helgen en GP-tävling avgjorts.

Hylliebadet är visserligen en nybyggd simhall men det är ingen utpräglad tävlingsarena och läktaren rymmer inte mer än runt 500 personer. När simmare, tränare, föräldrar och anhöriga tagit plats finns det inte många platser kvar.

Arrangörerna Malmö Kappsimningsklubb valde därför att inte slå på stora trumman och stenhårt marknadsföra att Jerringpristagaren skulle tävla där.

De var helt enkelt oroliga för att publiktrycket skulle bli för stort. Något som visade sig vara en riktig analys. Trots blygsam, för att inte säga obefintlig marknadsförning, var det trångt på läktaren för ryktet om att Sarah Sjöström var i stan hade naturligtvis spridit sig ändå.

Stora musikstjärnor gör hemliga spelningar. Stora idrottare gör hemliga tävlingar.

I många år har Svenska simförbundet varit ett stabilt förbund som balanserat det viktiga arbetet med att öka simkunnigheten i Sverige med elitverksamhet.

Med jämna mellanrum har förbundet också fått fram världsstjärnor, men ingen har på samma sätt som Sarah Sjöström skapat ett intresse även utanför sporten.

Något som nu börjar märkas i siffror.

– Antalet medlemmar låg i många år stadigt runt 120 000 men förra året tog det ett skutt upp till 140 000 och vi tror på en fortsatt ökning i år, säger Svenska simförbundets förbundsdirektör Bengt Jönsson.

Dessutom har antalet licensierade simidrottare ökat, och den största ökningen sker på tjejsidan.

Att fler väljer att satsa på simning som tävlingsidrott är något som helgens GP-arrangör Malmö Kappsimningsklubb har noterat.

– Vi har under en längre tid haft bra tryck på verksamheten, men det vi har märkt är att tävlingssidan ökar. Något som absolut kan vara en ”Sarah-effekt”, säger klubbdirektören Robert Jonsson.

Trots en tuff sponsormarknad har simförbundets sponsorintäkter ökat regelbundet under en femårsperiod och när Sarah i december simmade kortbane-EM, det mästerskap som har lägst status bland simmästerskapen, var det som mest över 800 000 som såg tävlingarna på tv.

– Simningen syns mycket mera och det är klart att Sarah är det stora skälet till det, men Sarahs framgångar gör också att andra simmare uppmärksammas på ett annat sätt än tidigare. Det är något som vi ska vara riktigt glada över, säger landslagsveteranen 30-åriga Ida Marko-Varga.

– Sarahs sportsliga resultat stimulerar andra svenska simmare. När folk ser att någon som de tränar tillsammans med, eller tävlar mot, lyckas föds tanken att ”kan hon kan jag”, fortsätter Ida Marko-Varga.

Det är varmt, högljutt och folk i ständig rörelse när DN träffar Ida Marko-Varga i Hylliebadet i Malmö, men Ida är van och mitt under vårt samtal tystnar Ida en kort stund innan hon fortsätter:

– Det är viktigt att hela simmar-Sverige förstår betydelsen av vad Sarahs framgångar har genererat och lär sig något av det. Många klubbar kan till exempel ibland ha svårt att veta hur de ska agera när de får fram en blivande stjärna. I stället för att se det som ett problem, och oroa sig för om någon behandlas annorlunda, borde klubbarna se hur viktig den här simmaren kan bli för hela klubben och hur mycket träningskompisarna kommer att utvecklas av det.

– För att det ska fungerar måste naturligtvis ledarna vara noga med att se alla i gruppen och stötta dem på den nivån de är. Vi har inte råd att släppa i väg talanger till andra idrotter. Men hittar vi en balans mellan de här två sakerna kan det bli något riktigt bra.

Som många idrotter som växer har simningen, och naturligtvis förbundets andra verksamheter som till exempel vattenpolo och simhopp, dock ett hinder att övervinna för att kunna fortsätta att expandera.

Nya anläggningar behövs och det är bråttom.

– Utmaningen för oss är avsaknaden av ändamålsenliga simhallar. Man brukar säga att livslängden för en simhall är runt 40 år, och de flesta simhallar som byggdes i Sverige gjorde det för 40 år sedan, säger Bengt Jönsson.

– Det här är en viktig fråga för hela Sverige, och det ser ut ungefär på samma sätt överallt, men om vi tar och tittar extra på Stockholm har vattenytan per invånare minskat rejält under de senaste 20 åren eftersom antalet invånare ständigt ökar samtidigt som i stort sett inga nya simhallar har byggts.

I Stockholm är situationen på väg att bli akut i och med att både GIH-badet och Forsgrenska badet snart stängs för renovering.

– Vi har skickat in en skrivelse till Stockholm stad där vi har föreslagit att Eriksdalsbadets utomhusbassäng ska täckas över så att den kan användas året runt. Det är en kostnadseffektiv lösning i det läge vi är just nu, säger Bengt Jönsson.

Är drömmen en riktig tävlings- och träningsarena i Stockholm?

– Ja, det vore självklart välkommet, säger Bengt Jönsson.

– En idé kan vara att bygga mindre funktionella motions- och träningsläggningar i storstäderna. Allt som byggs behöver inte vara fullskaliga simhallar utan det går att bygga mer ändamålsenliga anläggningar till en lägre kostnad.

En vecka har gått sedan Sarah Sjöström korades till galans drottning på Idrottsgalan men för henne har den senaste veckan sett ut ungefär på samma sätt som alla andra veckor.

– Jag fick ledigt från träningen på måndagseftermiddagen men i övrigt har vi kört på som vanligt. Två-tre pass har till och med varit riktigt tuffa. Jag körde styrketräning onsdag, torsdag och fredag. I gengäld var simpassen på torsdag eftermiddag och fredag morgon något kortare, säger Sarah Sjöström.

Med en veckas distans har Sarah funderat på vad det var som gjorde att hon för andra året i rad röstades fram till Jerringpristagare.

– Naturligtvis spelar det ökade intresset för simning in, men kanske också att fler och fler har börjat intressera sig för till exempel triatlon. Eftersom simning ingår där kan jag ha fått några röster av dem.

– Jag tror också det där med att jag hade motgångar (OS i London) och sedan kom tillbaka är något som folk uppskattat och något som de är glada för min skull att jag klarade av.

Rapport från en GP-tävling…

När?

GP-simningarna, som inleddes på lördagsmorgonen, avslutades på söndagskvällen.

Var?

I Hylliebadet i Malmö. Badet blev färdigt under 2015 men Malmös tävlingssimmare får inte träna i badet som är till för motionssimning och familjebad. Helgens tävlingar var därför deras första besök i det nya badet. Till vardags tränar de fortfarande i gamla slitna Aq-va-kul.

Vad händer i dag?

Även om tävlingarna är över stannade några av de svenska landslagssimmarna kvar i Malmö. Sedan en tid tillbaka har förbundskapten Ulrika Sandmark regelbundet lagkappssamlingar med aktuella tjejer och under måndagen hålls en sådan samling i Malmö.

Tre nya segrar för Sarah

Sarah Sjöström simmade i söndagens finalpass tre distanser 100 meter frisim, 100 meter ryggsim och 50 meter fjäril och det blev seger i samtliga. Hennes segertid på 50 meter fjäril blev 25,24, som är den snabbaste tiden i världen i år på distansen.

Därmed har Sarah under de två tävlingsdagarna i Malmö simmat sex distanser och vunnit sex finaler.

Vem kom tvåa på 100 meter frisim?

Ida Marko-Varga var näst snabbast av finalsimmarna och simmade i mål som tvåa efter Sarah Sjöström. Trea slutade Ida Lindborg. Magdalena Kuras, som ingick i sommarens VM-lag på 4x100 meter frisim, fick det däremot inte riktigt att stämma och slutade på en femteplats.

Vem vann finalen på 50 meter bröstsim?

Stortalangen 17-åriga Sophie Hansson från Helsingborg visade att hon är redo för långbanesäsongen. Sophie vann med tiden 31,89. Sophie Hanssons mål den här säsongen är vårens EM i London, men chanserna är stora att hon får OS-debutera i Rio. Sophie Hansson vann dessutom finalen på 200 meter bröstsim.

När tävlar Sarah nästa gång?

Den kommande helgen tävlar hon i franska Amiens. Där tävlar också Simon Sjödin och Erik Persson.