Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Skaar Thomassen vill skapa debatt

Christian Skaar Thomassens.
Christian Skaar Thomassens. Foto: Anders Ylander / Scanpix
Viljo Nousiainens onormala umgänge med unga friidrottspojkar var inte något som enbart skedde bakom stängda lägenhetsdörrar. ”Många borde ha sett och reagerat”, säger Christian Skaar Thomassen.

Han är mannen som triggade igång historien. Han blev själv ett offer för Viljo Nousiainens sexuella övergrepp. Det var Christian Skaar Thomassens beslut att konfrontera Patrik Sjöberg med uppgifterna sommaren 2009 som fick denne att avslöja den hyllade tränarens mörka baksida i boken ”Det du inte såg” (Norstedts).

Det är dagen efter det stora avslöjandet och Skaar Thomassen arbetar som vanligt på sin bilfirma i Kungsbacka. Telefonen går varm och han är nöjd med uppmärksamheten som fallet fått.

– Det är skönt att det blir fokus på rätt saker. Det är viktigt att det här lyfts fram, att det pratas om det och att det skapas debatt. Det är det som varit syftet, säger 34-årige Skaar Thomassen, som hoppas att hans egen och Patrik Sjöbergs berättelse ska få andra utsatta att våga träda fram.

Att även Yannick Tregaro hakade på och vågade berätta samma historia tycker Skaar Thomassen känns skönt eftersom det ökar trovärdigheten.

Viljo Nousiainen jobbade inom Göteborgs friidrott i nästan 30 år och beräknas ha haft uppemot 500 ungdomar i sina träningsgrupper. Skaar Thomassen, som var svensk ungdomsmästare i höjd, vill inte göra en uppskattning av hur många som kan ha drabbats, men han tror att det är många. Han är kritisk mot att ingen vuxen reagerade.

– Viljo gjorde visserligen inget offentligt, men man såg tydligt att det här var inget normalt förhållningssätt till småpojkar. Det hölls handen och det satts i knä. Man ska reagera på sådant, tycker jag, säger Skaar Thomassen.

Han tror att Nousiainen tilläts agera som han gjorde i skydd av sin popularitet och att han var tränare till en världsrekordhållare. Föräldrar och ledare ville inte se.

– Folk var fega helt enkelt. Viljo var en hyllad man och en legend och det här är helt klart ett tabubelagt ämne. Det är fortfarande ingen i dag som talar om det, säger han.

Skaar Thomassen kom från den lilla norska byn Egersund till Göteborg tio år gammal, sedan hans föräldrar skilts och pappan blivit kvar i Norge. Även för honom blev Nousiainen en extrapappa, som lockade med godis, tv-spel och med  övernattning i Patrik Sjöbergs gamla pojkrum. Övergreppen började när han var elva år och fortsatte tills han var 14, då han skaffade en flickvän och ”blev mindre intressant” i Viljos ögon.

1998 – långt efter övergreppen – konfronterade han Nousiainen och hotade med att avslöja allt.

– Viljo sa att han inte förstod vad jag pratade om. Han ljög kring det liksom så mycket annat i sitt liv, säger Skaar Thomassen, som är väl medveten om det kontroversiella i att anklaga en avliden person.

Han anser inte att det var ett svårt val med tanke på vad han blivit utsatt för. Inte heller Skaar Thomassen vill ta ifrån Nousiainen att han var en av världens främsta höjdhoppstränare, men han anser att hans gloria kan offras och hans mörka sida kan offentliggöras för den goda sakens skull.

– Vi vill väcka uppmärksamhet för det här bland barn och ungdomar. Om det kan hjälpa någon i dag eller att något händer i framtiden, så känns det verkligen viktigt, säger han.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.