Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skadad-blackstenius-en-chansning-i-em-kvalet-om-jag-ska-spela-ska-det-vara-helt-bra/

Sport

Skadad Blackstenius en chansning i EM-kvalet: ”Om jag ska spela ska det vara helt bra”

Trots en bristning i baksida lår är anfallaren Stina Blackstenius med i EM-kvaltruppen.
Trots en bristning i baksida lår är anfallaren Stina Blackstenius med i EM-kvaltruppen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Hon kanske bara kan spela några minuter.

Ändå är Stina Blackstenius med i EM-kvaltruppen som samlas på måndagen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson hoppas att den skadade anfallsstjärnan kan kastas in i vad som kan bli en avgörande match mot Island nästa vecka.

– Jag är såklart otroligt glad över att han tror på mig så pass mycket, säger 24-åringen.

Det small till i seriefinalen mot Rosengård den 23 augusti.

Göteborgsstjärnan Stina Blackstenius drabbades av en bristning i en sena i baksida lår. Samtidigt stod det klart att september månads EM-kvalmatcher – mot Ungern hemma på torsdag och Island borta nästa vecka – var i fara.

– Det är klart att det var otroligt tufft, säger Blackstenius när DN når henne på telefon.

– Det är aldrig roligt att bli skadad och det kändes som ett tufft läge. Man vill ju vara tillgänglig och vara med och spela. Men jag kände ganska direkt att det var något som hade brustit.

Stina Blackstenius, Göteborg, skadade sig i toppmötet med Rosengård den 23 augusti.
Stina Blackstenius, Göteborg, skadade sig i toppmötet med Rosengård den 23 augusti. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Sedan olyckan var framme har hon suttit på läktaren i damallsvenskan. En läktarplats blir det också på Gamla Ullevi på torsdag – men trots skadan är Blackstenius, något oväntat, med i EM-kvaltruppen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var tydlig när han tog ut sin trupp.

Blackstenius är inte aktuell för Ungernmatchen. Men finns minsta chans att hon kan spela i den andra matchen, mot Island i Reykjavik nästa tisdag, ska hon vara med.

– Det är möjligt att hon inte är en 90-minutersspelare. Men jag är lika intresserad av en slutelva, sade Gerhardsson när truppen togs ut.

– Det kan vara de sista tio minuterna på Island som avgör hela EM-kvalet. Vi vill ha Stina där.

Vad betyder det förtroendet?

– Så klart mycket, svarar Blackstenius.

– Det var ju väldigt fina ord från Peter. Och jag är ju såklart otroligt glad över att få vara med på samlingen och att han tror på mig så pass mycket.

Blackstenius har flera gånger om gjort mål i viktiga matcher i landslaget – som OS-kvartsfinalen mot USA 2016, OS-finalen mot Tyskland 2016, VM-åttondelsfinalen mot Kanada 2019 och VM-kvartsfinalen mot Tyskland 2019 (bilden).
Blackstenius har flera gånger om gjort mål i viktiga matcher i landslaget – som OS-kvartsfinalen mot USA 2016, OS-finalen mot Tyskland 2016, VM-åttondelsfinalen mot Kanada 2019 och VM-kvartsfinalen mot Tyskland 2019 (bilden). Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

24-åringen har haft för vana att göra mål i stora matcher. Som OS-kvartsfinalen och OS-finalen 2016, och VM-åttondelsfinalen och VM-kvartsfinalen 2019.

– Det är ju sådana matcher man vill spela, och det är det man önskar – att få avgöra viktiga matcher, säger hon.

– Det är väldigt sällan som jag är nervös för sådana matcher. Det är en fördel kanske, att jag inte känner någon nervositet där.

Med tanke på Gerhardssons motivering till att ta med dig i truppen, känner du press att komma in och avgöra?

– Nej, jag tar det inte så. Jag känner bara att det är otroligt roligt att vara uttagen. Får jag spela de sista tio minuterna eller vad det skulle kunna vara så kommer jag inte känna den pressen, utan bara gå in och göra det bästa jag kan.

”Det är tråkigt att känna att man ska behöva sitta och titta på från läktaren”, säger Blackstenius som har fått se Göteborgs senaste matcher från sidan.
”Det är tråkigt att känna att man ska behöva sitta och titta på från läktaren”, säger Blackstenius som har fått se Göteborgs senaste matcher från sidan. Foto: Adam Ihse/TT

Landslaget samlas i Göteborg på måndagen.

Fem matcher återstår av EM-kvalet som nu återupptas efter coronauppehållet. Sverige toppar sin grupp på samma poäng som Island – och då inbördes möten väger tyngre än målskillnad blir nästa veckas match extra viktig.

Är det rimligt att du ska kunna spela, eller hoppa in, mot Island?

– Allt beror egentligen på hur baksidan och senan svarar på allt som jag gör. Så det är jättesvårt för mig att säga. Men eftersom det medicinska teamet (i Göteborg) har sagt att det finns en chans så litar jag på det, säger Stina Blackstenius.

– Men jag tror vi alla är överens om att det inte är värt att ta några risker. Om jag ska spela ska det vara helt bra.

Hon fortsätter om rehabträningen hemma i klubblaget:

– Första veckan efter skadan handlade bara om att träna styrka och aktivera musklerna runtomkring. Men nu har jag börjat jogga och röra på mig lite. Så det är på rätt väg.

Har du varit orolig?

– Nej, inte orolig på så sätt. Men det är tråkigt att känna att man ska behöva sitta och titta på från läktaren, att det blir en liten paus mitt i serien. Men man får bara acceptera läget.

Förbundskapten Peter Gerhardsson, till höger, hoppas att Stina Blackstenius ska kunna vara med i den viktiga EM-kvalmatchen mot Island borta. Om inte som startspelare så med ett inhopp.
Förbundskapten Peter Gerhardsson, till höger, hoppas att Stina Blackstenius ska kunna vara med i den viktiga EM-kvalmatchen mot Island borta. Om inte som startspelare så med ett inhopp. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Pandemin har flyttat EM i England från 2021 till 2022. Men redan i sommar spelar VM-trean Sverige mästerskap, förutsatt att framskjutna OS i Japan blir av.

Vad blir viktigt fram tills dess?

– Förberedelserna börjar redan nu och vi kommer egentligen behöva jobba på allting för att ta ytterligare steg i vårt spel och i gruppen, säger Stina Blackstenius.

– Varenda samling kommer vara viktig inför OS.

VM-kvartsfinalen mot Tyskland 2019. Stina Blackstenius bryter en 24 år lång blågul förbannelse.
VM-kvartsfinalen mot Tyskland 2019. Stina Blackstenius bryter en 24 år lång blågul förbannelse. Foto: Xiao Yijiu/imago

Läs mer: Allt inför EM-kvalet – flera svenska stjärnor skadade