Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Skadade svenska hästen kvar på klinik

Anna Freskgårds häst Box Qutie snubblade till efter målgången i lördagens terrängritt och fick föras med ambulans till en hästklinik. Hur länge han blir kvar där är osäkert.
Anna Freskgårds häst Box Qutie snubblade till efter målgången i lördagens terrängritt och fick föras med ambulans till en hästklinik. Hur länge han blir kvar där är osäkert. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Tryon. Söndagen blev en märklig dag i ryttar-VM.

Orkanen Florence gjorde att alla planerade tävlingar ställdes in. Till och med mediacentrat höll stängt.

Här kommer en rapport från ryttar-VM:

Var? VM arrangeras i Tryon i North Carolina.

När? Mästerskapet avslutas söndagen den 23 september. 

Svenska VM-hästen kvar på klinik

Fälttävlansekipaget Anna Freskgård och Box Quties VM-debut slutade med dramatiska scener. I samband med målgången efter lördagens terrängritt snubblade hästen till och blev rejält halt.

Skötaren var snabbt framme och lade ett stödbandage runt höger framben. En hästambulans kördes fram och funktionärerna reste höga skärmar runt hästen.

Box Qutie kördes sedan till sporthästkliniken Tryon Equine Hospital.

Ett dramatiskt slut på VM efter en stark insats på banan av Anna Freskgård och Box Qutie.

På söndagsmorgonen svensk tid lade Anna Freskgård ut en uppdatering om hästens skada på Facebook.

Box Quite har drabbats av en skada på ytliga böjsenan på höger ben. Hur länge hästen blir borta från tävlingsbanan är osäkert, men klart är att skadan inte kommer att hindra en fortsatt tävlingskarriär.

– Jag tycker så synd om min bästa vän och partner och jag har sovit hos henne på kliniken över natten, berättade Annika Freskgård i nästa uppdatering på Facebook.

Hon skrev också att Box Quite var på gott humör när hon vaknade och att det mesta tyder på att hon kan flyga hem till Sverige enligt den ursprungliga planen.

På jakt efter en OS-plats

Om inte vädret ställer till det igen kommer det sista momentet i fälttävlan avgöras på måndagen. 

Banhoppningen flyttades fram en dag med anledning av orkanen Florence men på måndagen är tanken att kampen om VM-medaljerna och OS-platserna ska avgöras.

Inför avgörandet ligger Sverige på en sjunde plats. De sex främsta är garanterade en plats i OS i Tokyo 2020.

I och med att Box Quties skada har Sverige bara tre ekipage kvar i lagtävlingen Niklas Lindbäck/ Focus Filiocus, Ludwig Svennerstål/ Stinger och Louise Svensson Jähde/ Waikiki. Något som innebär att samtliga tre ekipages resultat kommer att räknas i lagtävlingen.

En vecka i hoppningens tecken

På måndag är det dags för hopphästarnas veterinärbesiktning, och på onsdag rids den första omgången i lagtävlingen när tidshoppningen avgörs. 

De tre lagomgångarna fungerar också som individuellt kval.

Väder och vind

Efter lite regn tidigt på måndagsmorgonen ska solen skina över Tryon under resten av dagen enligt väderprognosen.

Malin Fransson: I skuggan av kaos-VM har Sverige fått nytt OS-hopp 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.