Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Skandalhallen står redo för publiksuccé

Franco Bergman instruerar spelarna inför VM i Värnersborg.
Franco Bergman instruerar spelarna inför VM i Värnersborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Det är mästerskapet som få vill arrangera. Det spelas i skandalhallen, som stora delar av stadens invånare inte ville ha. I morgon börjar bandy-VM i Vänersborg och den hårt prövade arrangörsklubben och dess omsusade ordförande tror på publiksuccé.

Senast Sverige arrangerade bandy-VM gapade läktarna tomma och för de arrangerande klubbarna Västerås SK och Tillberga slutade festen med en ekonomisk baksmälla på en halv miljon kronor.

Inte undra på att det fanns en tveksamhet bland landets klubbar att ta på sig arrangörsuppgiften när mästerskapet nu återvänder till Sverige.

Men lilla IFK Vänersborg vågade och klubbens omtalade ordförande och starke man, Stig Bertilsson, känner sig inte orolig. Han konstaterar att lågkonjunkturen visserligen slagit mot VM på sponsorsidan, men också att biljettförsäljningen gått över förväntan.

– Vi har passerat 20.000 i förköp och jag tror att vi kommer att sälja 30.000 biljetter, säger Bertilsson,

Han är den före detta moderate riksdagsmannen som avsattes sedan han dömts för grovt bedrägeri. Nu har han gjort comeback i lokalpolitiken.

Det kan onekligen behövas lite positiva nyheter kring Arena Vänersborg, som är VM:s huvudarena och där Sverige på söndag möter Finland i premiären.

Skandalbygget har många motståndare och flera tusen vänersborgare krävde en folkomröstning redan innan spaden sattes i marken 2008.

När hallen invigdes året därpå hade den kostat drygt 230 miljoner kronor, 100 miljoner dyrare än planerat. Arenaprojektets ordförande och kommunen polisanmäldes för grov trolöshet mot huvudman, men förundersökningarna lades ned.

I februari 2010 rasade en stor del av taket in på grund av stora snömassor och notan steg ytterligare.

Så sent som vid årsskiftet uppdagades en tvist mellan IFK Vänersborg och kommunen gällande biljettsystemet.

– Jag kan förstå om skattebetalarna i Vänersborg är arga, säger Bertilsson.

Nu är tongångarna mer positiva i staden med drygt 20.000 invånare. Hotellen är fullbelagda och en utredning har enligt Bertilsson visat att VM kan komma att ge mellan sju och tio miljoner i extra skatteintäkter.

Till skillnad mot VM i Västerås 2009, då klubbar och Svenska bandyförbundet delade på risken, är IFK Vänersborg den här gången ensam arrangör.

Förhoppningen är att VM ska räta upp klubbens dåliga ekonomi. En annan stor skillnad är att Vänersborg slipper arrangera B-VM, som avgörs i Vetlanda.

– Ett B-VM är bara kostnader, säger Per Selin på Svenska bandyförbundet och förklarar att Internationella bandyförbundet garanterar arrangemanget.

De pengarna kommer till stor del från arrangörerna av A-VM, så det går att säga att Vänersborg köpt sig fria.

Även Per Selin gläds åt biljettförsäljningen och han konstaterar att den stora skillnaden mot 2009 är att många redan köpt biljetter till matcher mitt i veckan. Drygt 1.800 biljetter är sålda till Sveriges match mot Kazakstan och 1.500 till dem mot Vitryssland och Norge.

Selin tror att intresset kan bero på att Väst-Sverige upplever en liten bandyboom med bland annat Villa-Lidköping som topplag och Gais som har etablerat bandyn i Göteborg.

På torsdag möts Sverige och Ryssland på Heden i stadens centrala delar. I går var nära 4.000 biljetter sålda. Publikrekordet hänger löst.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.