Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Skånskor i kamp om den fjärde lagkappsplatsen

Sveriges hopp finns i Skåne.

Ska Sveriges två lagkappslag i frisim lyckas i OS i Rio krävs en fjärde simmare med hög kapacitet. Hoppet står till Magdalena Kuras och Ida Marko-Varga.

– OS är en stor drivkraft, säger Magdalena Kuras.

Svenska simeliten är samlad i Malmö där det i dagarna två arrangeras GP-tävlingar i nya Hylliebadet.

Det är här på hemmaplan som skåningarna Magdalena Kuras och Ida Marko-Vargas drar i gång den viktiga långbanesäsongen 2016.

– Träningen under hösten och vintern har fungerat perfekt. Jag har, peppar peppar ta i trä, klarat mig undan sjukdomar och kunnat träna enligt planen, säger Ida Marko-Varga.

– Men nu känns det skönt att komma i gång och tävla. Det går aldrig att jämföra med känslan på träningarna.

Magdalena Kuras och Ida Marko-Varga är två av simlandslagets mest rutinerade simmare. 27-åriga Magdalena landslagsdebuterade för tio år sedan och 30-åriga Ida Marko Varga slog igenom redan i tidiga tonåren.

– Jag har aldrig tyckt att det har varit roligare än det är nu. Det är klart att ett stort skäl till det är att det finns ett OS att träna mot och hoppas på, och dessutom med svenska lag som kommer att bli riktigt bra. Bättre inspiration kan ingen simmare få, säger Magdalena Kuras.

– Jag försöker göra allt lite bättre. Det betyder inte med automatik att träna mer utan ibland kan det bästa vara att hoppa över ett pass för att ge kroppen chansen att återhämta sig. Det bästa när man har varit med ett antal år är man har blivit bättre på att lyssna på kroppen.

I många år var Sverige en stark lagkappsnation, främst på herrsidan, men framgångseran hade ett stopp. Under 2000-talet minskade medaljskörden rejält.

VM i Barcelona 2013 gav ett första besked på att en vändning var på gång, och att det den här gången är damerna som leder utvecklingen, när Sverige överraskande kom fyra på 4x100 meter frisim.

Året efter, när långbane-EM avgjordes i Berlin, blev det tydligt att fjärdeplatsen i Barcelona inte var en tillfällighet. Svenska medaljer i samtliga damlagkapper underströk att något positivt hade hänt.

I VM i Kazan 2015 kom det sista beviset.

Efter två fjärdeplatser på 4x100 meter frisim och 4x200 meter frisim slog Sverige till med en silvermedalj på 4x100 meter medley.

VM-resultaten gjorde att SOK redan i höstas tog ut samtliga tre lagkappslag till Rio. Nu inleds kampen om platserna i dem.

I frisimslagkapperna, både 4x100 meter och 4x200 meter frisim, känns tre simmare, Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson, givna om inget oförutsett händer.

Det är kampen om den fjärde platsen som är den intressanta. Med ett halvår kvar till OS är Magdalena Kuras och Ida Marko-Varga som är närmast platserna i 4x100-laget respektive 4x200-laget.

Båda ingick i respektive VM-lag som kom fyra och båda gör nu en rejäl satsning som inte bara ska ge dem en plats i OS-laget utan som också ska ge Sverige medaljchans.

– Det är inte så mycket som kommer att krävas för att vi ska vara med bland de tre i topp, säger Ida Marko-Varga.

Hon tystnar en stund innan hon fortsätter:

– Titta på Michelle Colemans personliga rekord (1,56,07) i förra veckan när hon tävlade i Australien. När jag fick höra om det blev jag otroligt inspirerad och glad. Det kändes riktigt häftigt och visade att vi har något bra på gång, säger Ida Marko-Varga som egentligen lade av för tre år sedan när hon blev mamma men som gör en nysatsning inspirerad av lagkappsframgångarna.

I lagkapper räcker det inte med att simma fort. Växlingarna kan vara helt avgörande Sekunder kan vinnas och förloras och mer än en gång har ett land tappat medalj på grund av överväxlingar.

I och med att simmarna i landslaget är utspridda, inte bara i Sverige utan på olika platser i världen, finns det ingen möjlighet till kontinuerlig träning på växlingar.

– I gengäld kör vi rätt mycket växlingar när vi ligger på läger före mästerskapet, säger Ida Marko-Varga.

– Vid det här laget har jag dessutom simmat i lag med främst Sarah och Michelle i så många år att jag är van vid hur de simmar och hur jag ska förhålla mig till det. Jag kan se om någon av dem är trött sista tio och inse att jag då måste avvakta en aning, eller vid motsatsen våga chansa lite.

Helgens tävlingar i Malmö är startskottet på långbanesäsongen för Ida och Magdalena men vårens viktigaste tävling blir i Stockholm i slutet av mars. Där hoppas båda klara kvalgränsen till OS i Rio och inte minst visa förbundskapten Ulrika Sandmark att hon kan sluta leta efter den fjärde simmaren.

Fakta. Sveriges tre lagkappslag i Rio – alla är damlag

4x100 meter frisim

VM 20015: Fyra.

Simmade i VM-laget: Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Louise Hansson och Magdalena Kuras.

I OS-laget: Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson är givna. Magdalena Kuras leder kampen om den fjärde platsen. Kuras utmanas främst av Ida Marko-Varga och Nathalie Lindborg. En joker i sammanhanget är Therese Alshammar. Alshammar har inte simmat 100 meter frisim på länge men hittar hon under våren formen på 50 meter fritt kan det leda till även en lagkappsatsning på dubbla distansen.

4x200 meter frisim

VM 2015: Fyra.

Simmade i VM-laget: Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Louise Hansson och Ida Marko-Varga.

I OS-laget: Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Louise Hansson är givna. Ida Marko-Varga leder kampen om den fjärde platsen. Marko-Varga utmanas främst av Stina Gardell, som simmade försöken på 4x200 meter fritt i VM i Kazan, men också av Henriette Stenkvist.

4x100 meter medley

VM 2015: Silver.

Simmade i VM-laget: Michelle Coleman (rygg), Jennie Johansson (bröst), Sarah Sjöström (fjäril) och Louise Hansson (frisim).

I OS-laget: Sarah Sjöström och Jennie Johansson är givna. Michelle Coleman kan också räkna med en plats men frågan är om hon simmar ryggsim eller frisim. Ida Lindborg, som missade VM på grund av en handskada, kan bli aktuell på ryggsimmet vilket skulle innebära att frisimsspecialisten Coleman får simma frisim i stället och Louise Hansson ställs utanför. Det troliga är dock att det blir samma fyra i OS som i VM.

Rapport från en GP-tävling…
Sarah Sjöström

Var?

I 50 meters bassängen i nya Hylliebadet i Malmö.

När?

Grand Prix-simningarna i Malmö inleddes på lördagen och avslutas under söndagen.

Hur stort var publikintresset?

Redan på förmiddagens pass var det mycket folk på plats och under kvällens finalpass var det ordentligt trångt på läktaren.

Vem fick skriva flest autografer?

Ingen lär bli förvånad när jag skriver att det var nyblivna Jerringpristagaren Sarah Sjöström. Utöver att skriva autografer fick hon också vara med på otaliga selfies.

Hur har Sarahs vecka varit?

”Det var så klart otroligt kul och stort att vara på Idrottsgalan, men det blev snart vardag igen. Vi har tränat på hårt fram till tävlingarna här i Malmö.”

Blev det några rekord?

Ja, som vanligt slår Sarah Sjöström rekord när hon är i bassängen. På lördagskvällen satte hon nytt svenskt rekord på 50 rygg med tiden 28,21. Sarah vann också 100 meter fjäril och 50 meter frisim.

När tävlar Sarah Sjöström i Sverige nästa gång?

Det blir inte förrän i slutet av mars när det arrangeras internationella simtävlingar i Eriksdalsbadet, som dessutom är OS-kval. Före det simmar hon två tävlingar i Frankrike.