Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skellefteas-hjartan-bultade-hardast-mot-farjestad/

Sport

Skellefteås hjärtan bultade hårdast mot Färjestad

Skellefteå (i vitt) fick jubla borta mot Färjestad.
Skellefteå (i vitt) fick jubla borta mot Färjestad. Foto: Tommy Pedersen/TT

Färjestad spelar SHL-ishockey under devisen ”Stort hjärta, hårt arbete”.

I Karlstad på fredagen var Skellefteå ”Alla hjärtans lag”.

Gustaf Lindvall höll nollan och gästerna krigade sig till segern med 3–0.

TT Text

Färjestad, som tidigare i veckan avslutade kontraktet med Johan Ryno, tvingas klara sig utan Martin Johansson under minst sex veckor sedan forwarden dragit sönder en muskel i armen mot Djurgården i tisdags. Klubben agerade snabbt på spelarmarknaden och plockade in den finländska landslagsmannen Aleksi Mustonen till fredagens match.

Skellefteå å sin sida visade upp nyförvärvet från allsvenska Västervik, den amerikanske forwarden Darren Nowick. Nowick har inte i närheten av samma cv som spelaren han ersätter, kanadensaren Tom Pyatt, men visade direkt att han har mycket att ge i närkampsspelet.

Nowick jobbade hårt i bytet som gav matchens första mål, då Tuomas Kiiskinen hittade fram till omplacerade backen Niclas Burström som satte 1–0 från sin centerposition.

Skellefteå var klart hetast från start och gjorde även 2–0 i inledningsperioden. Linus Lindström stod för förarbetet och Jesper Frödén satte sitt nionde mål för säsongen.

Mustonen glimtade till i början av andra perioden då Färjestad tillbringade en hel del tid i anfallszon, men utan utdelning.

Skellefteå kunde ha utökat ledningen, men mycket tack vare uppoffrande spel av Sebastian Erixon, som firade sin 500:e SHL-match, klarade Färjestad av två numerära underlägen.

Hemmalaget tryckte tillbaka gästerna ordentligt i början av tredje perioden och tvingade fram en timeout från Skellefteå, men SHL:s statistiskt sett bästa målvakt Gustaf Lindvall gav inte vika. Lindvall hade inför matchen räddat 92,99 procent av skotten och fortsatte att storspela mot Färjestad.

Nollan var Skellefteåmålvaktens fjärde den här säsongen och det var första gången Färjestad inte lyckades göra mål på hemmaplan.

Patrik Norén punkterade matchen när han satte 3–0 i tom bur.

I början av tredje perioden leddes Tuomas Kiiskinen av isen, efter att i full fart ha brakat in i kortsargen.