Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skidakarnas-ersattning-hojs-med-67-procent/

Sport

Skidåkarnas ersättning höjs – med 67 procent

Landslagsåkarnas ersättning höjs rejält och dessutom görs bonussystemet om. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Skidförbundet höjer landslagsåkarnas ersättning med 67 procent till 200.000 kronor.

– Det ekonomiska är viktigt, det är inte hockey eller tennis det här, vi tjänar inte de pengarna, säger Calle Halfvarsson.

TT Text

Charlotte Kalla, Frida Karlsson och de andra stjärnorna i skidlandslaget är vinnare redan innan tävlingssäsongen dragit i gång.

I alla fall ekonomiskt.

Förbundet höjer till den här säsongen ersättningen till varje åkare med 67 procent, från 120.000 till 200.000 kronor, som Aftonbladet var först att rapportera om.

– Ska man tjäna pengar inom den här sporten måste man verkligen upp bland de allra bästa, då kan man tjäna bra med pengar. Så det är klart att det är en trygghet att man får lite mer ekonomiskt, även om det inte är några jättestora summor. Men att det blir lite bättre är ändå viktigt, och ännu viktigare för de unga som kommer upp, säger Calle Halfvarsson till TT.

Dessutom görs bonussystemet om. Tidigare har endast en förstaplats gett extra pengar – den här säsongen belönas åkarna även om de slutar tvåa eller trea i världscupen. En förstaplats är fortfarande värd 50.000 medan en andraplats nu kommer att belönas med 30.000 kronor och en tredjeplats med 20.000.

– Det är också bra. En person som ”bara” slutar på andra- och tredjeplatser under en säsong har ändå gjort en jäkligt bra säsong – ska den då gå helt utan? Det är rätt tufft, säger Halfvarsson.

Ytterligare en förändring är att den kollektiva bonusen – till hela landslaget om de tagit över 30 pallplatser – görs om och blir individuellt anpassad.

– Det är efter önskemål från åkarna själva. De vill att den individuella delen ska ökas, och då gör vi det, säger Ola Strömberg, tillförordnad längdchef, till TT.

Maja Dahlqvist skulle först inte få bonus från förbundet, trots att hon tog sju pallplatser förra säsongen. Nu ändras systemet. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Förra säsongen slog Maja Dahlqvist igenom stort och tog sju av Sveriges 37 pallplatser i världscupen. Sprintåkaren var starkt bidragande till att Sverige nådde över 30 pallplatser, vilket gav samtliga landslagsåkare en bonus på 100.000 kronor.

Men hon såg själv först ut att gå miste om pengarna som inte delas ut till åkare i utvecklingslaget – laget hon tillhörde i fjol – innan lagets sponsor bidrog med att betala ut pengar separat till Dahlqvist.

Enligt Expressen är den situationen anledningen till att förbundet nu ändrar sitt ersättningssystem.

– Jag tycker att det är bra. Det är säkert fler som kommer att kunna ta del av bonus nu när det gäller för alla platser på pallen. Det är positivt att alla åkare kan få bonus, säger Dahlqvist till Aftonbladet.