Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skidskyttarnas-os-mal-spikat-vill-vinna-minst-en-dam-och-en-herrmedalj/

SPORT

Skidskyttarnas OS-mål spikat: ”Vill vinna minst en dam- och en herrmedalj”

Två medaljer, en dam- och en herrmedalj, är skidskyttelandslagets mål i Peking.
Två medaljer, en dam- och en herrmedalj, är skidskyttelandslagets mål i Peking. Foto: Jonas Lindkvist

Sveriges olympiska kommitté har ännu inte presterat något medaljmål för vinterns OS.

Men i skidskyttelandslaget är kravbilden redan satt.

– Jag vill vinna minst en dam- och en herrmedalj, säger huvudtränaren Johannes Lukas, mannen bakom fjolårets rekordsäsong.

Det var en säsong som började på ett osannolikt sätt i världscuppremiären i Finland. Och som sedan bara fortsatte.

Det svenska skidskyttelandslaget tog otroliga 31 pallplatser, varav sex VM-medaljer, förra vintern. Säsongen dessförinnan? 13.

– Jag tror inte att vi är ett sämre lag i år, säger stjärnan Hanna Öberg, själv inblandad i nära hälften av pallplaceringarna, till DN.

– Men det var en väldigt rolig säsong förra året, just att hela laget hade höjt sig.

Nu väntar världscuppremiär på hemmaplan i Östersund. Öberg och resten av succéåkarna inleder med distans på lördag.

Vad är svårigheterna med att gå in i en ny säsong efter förra årets rekordvinter?

– Jag tycker inte att man kan förvänta sig att vi ska slå alla rekord en gång till. Jag försöker själv ha fokus på en tävling i taget, säger Hanna Öberg.

– Har man det och inte springer för långt i förväg i tankarna – liksom börjar fundera redan i morgon på hur många medaljer man kan ta på ett OS – så tror jag man ger sig själv bäst förutsättningar.

Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Linn Persson och Hanna Öberg hade en rekordsäsong med skidskyttelandslaget i fjol.
Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Linn Persson och Hanna Öberg hade en rekordsäsong med skidskyttelandslaget i fjol. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Ändå finns redan ett medaljmål inför OS i Peking i februari.

Till OS i Pyeongchang 2018 kom skidskyttarna som ett gäng doldisar men lämnade spelen med fyra medaljer. Till Peking kommer de som toppkandidater i varje lopp.

En medalj på damsidan och en på herrsidan är det mål som förbundet och landslagsledningen har satt upp.

– Det är absolut rimligt, säger lillasyster Elvira Öberg – som lyckades bäst av Öberg-syskonen i Sverigepremiären i Idre för två veckor sedan.

– Det känns som en bra målsättning.

I jämförelse med både OS 2018 och VM i vintras kan det låta lite...

– Men det är ändå skidskytte vi håller på med, det kan vara en kant ut som gör skillnaden, säger Sveriges tyske succétränare Johannes Lukas.

– Och om man tänker tillbaka på VM i Antholz 2020 så blev det sex fjärdeplatser (och bara en medalj, Hanna Öberg)… Så det gäller att hålla fokus hela vägen och verkligen vara realistisk.

Detsamma gäller under säsongsstarten.

– Det kanske inte blir tre-fyra pallplatser redan första helgen, men det kan ändå vara ett bra resultat, säger Lukas.

– Jag vill att vi gör ett bra jobb, visar vad vi har tränat på, och inte bara fokuserar på nummer – liksom plats ett, plats två eller tre.

Johannes Lukas är nominerad till Årets ledare på Idrottsgalan efter skidskyttelandslagets succésäsong.
Johannes Lukas är nominerad till Årets ledare på Idrottsgalan efter skidskyttelandslagets succésäsong. Foto: Jonas Lindkvist

Johannes Lukas är nominerad till Årets ledare inför Idrottsgalan i januari.

Hur ser du i efterhand på fjolårssäsongen?

– Det är fortfarande väldigt häftigt. Det gick så fort att det nästan är svårt att förstå, säger han.

– Nu har vi pratat med laget om att det inte är självklart att man vinner medaljer eller står på pallen varje helg. Men vi ska självklart jobba hårt för att det ska hända igen.

Världscupen och VM är stort men ett OS är större. Hur har ni jobbat mentalt med det faktum att ni kommer till OS i ett helt annat läge än för fyra år sedan?

– Det är en helt ny situation. Men på något sätt är vi ändå ganska lugna, säger Johannes Lukas.

– Vi vet att vi har tränat bra så vi behöver inte vara oroliga. Om vi gör ett bra jobb kommer det att gå bra på OS också.

Skidskyttelandslaget har tränat för att bli bättre men samtidigt inte velat förändra för mycket utan kört vidare på ett vinnande koncept.
Skidskyttelandslaget har tränat för att bli bättre men samtidigt inte velat förändra för mycket utan kört vidare på ett vinnande koncept. Foto: Jonas Lindkvist

Hög höjd, kyla och rejäl blåst lär bli utmaningarna i Kina. Liksom fortsatta coronabubblor, tidsomställning och så klart omgivningens höjda förväntningar.

Ingen har testat OS-banorna men 28-årige Lukas har studerat banprofilerna så pass mycket att han drömt om dem flera nätter, säger han.

Vad har laget utvecklat i år?

– Vi har självklart fokuserat på att höja träffprocenten för flera och sen också utvecklat tekniska detaljer med sikte på just OS-banan, tränat på lite kurvor som kommer att vara och tittat på vilka tekniker som behövs.

Huvudtränaren för skidskyttelandslaget skrattar till.

– Men det har också varit lite ”never change a winning system”. Så vi har inte förändrat alltför mycket.

Skidskyttevärldscupen inleds där den avslutades i våras, hemma i Östersund. Svenska herrstjärnorna Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma jagar nya framgångar.
Skidskyttevärldscupen inleds där den avslutades i våras, hemma i Östersund. Svenska herrstjärnorna Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma jagar nya framgångar. Foto: Jonas Lindkvist

Lista:

Alla svenska pallplatser under skidskyttesäsongen 2020–21

Ämnen i artikeln

Hanna Öberg
Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt