Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/skidskyttekaoset-peppe-femling-skot-pa-fel-tavla/

SPORT

Skidskyttekaoset: Peppe Femling sköt på fel tavla

Peppe Femling. Arkivbild.
Peppe Femling. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Peppe Femling sköt på fel tavla i det stående skyttet och grusade de svenska pallchanserna i herrarnas skidskyttestafett i tyska Ruhpolding.

– Jag fattar ingenting, säger han i SVT:s sändning.

TT Text

Sverige hade inte någon lyckad dag när herrarnas skidskyttestafett avgjordes. En riktig blunder på den första sträckan sänkte alla drömmar om en andra svensk stafettseger i Ruhpolding.

I gårdagens stafett blev det en imponerande andraplats för det reservbetonade svenska damlaget. Stina Nilsson, Mona Brorsson och Johanna Skottheim var pressade att leverera, bara två av dem kommer att få åka OS.

– Det är förstås mycket snack om OS och mycket press på de aktiva. Så att visa den här formen är fantastiskt bra, sade huvudtränaren Johannes Lukas till SVT.

Samma press vilade inte på det svenska herrlaget. De fyra åkare som ställde sig på startlinjen i lördagens lopp är nämligen de enda svenska herråkare som tagits ut till OS.

Peppe Femling bommade två skott i liggande, och tappade lite mark på täten. I det stående blev det hjärnsläpp för Femling, som sköt sina första tre skott på fel bana.

– Jag fattar ingenting, vi kom in på ett långt led och det blev typ kaos. På något sett kopplar jag till bana 18 fast jag står på bana 17, säger Femling i SVT:s sändning.

Femling korrigerade efter sina första skott, men det blev en straffrunda. Värre blev det för Norge, vars tavla Femling sköt på. Eftersom skotten Femling sköt var träffar, kunde norrmannen Aleksander Fjeld Andersen inte fullfölja sin skytteserie. Resultatet blev ett totalt avhängt Norge som i efterhand fick ett två minuter stort tidsavdrag.

Eftersom Femling sköt resterande skott på sin egen bana och körde straffrundan, fanns det inget att straffa det svenska laget för.

– Vi kan inte ge några straff, det är bara en olycklig situation, säger tävlingsdirektören Borut Numar och medger att situationen var ovanligt komplicerad.

Men de svenska chanserna till en pallplacering var borta. Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson förde upp Sverige till en slutlig åttondeplats, precis bakom Norge (efter tidsavdraget).

Vann tävlingen gjorde Ryssland, före Tyskland och Belarus.

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt